Akkerbouw

Nieuws 276 x bekeken

DLG: EU gebruikt 14,5 miljoen hectare land in derde landen

Frankfurt – De EU legt beslag op 14,5 miljoen hectare landbouwgrond in derde landen. Voor de import van oliehoudende zaden, plantaardige olie, voergrondstoffen anders dan graan, suiker, fruit en biobrandstoffen is 20,6 miljoen hectare landbouwgrond nodig in landen buiten de EU om die producten te telen.

Daar staat tegen over dat de EU een netto-exporteur is van graan, zuivel, suiker, aardappelen en vlees. In de importerende landen bespaart dat totaal 6,1 miljoen hectare grond om die producten te verbouwen.

De Duitse boerenorganisatie DLG heeft deze berekening gemaakt. De DLG constateert dat overheden in landen als China, Zuid-Korea en Saoedi-Arabië landbouwgrond kopen in het buitenland om voedsel te produceren voor export naar het eigen land. ”De EU is daar niet toe geneigd door het beladen koloniale verleden”, schrijft medewerker Christian Bickert in de DLG-uitgave Agrifuture. ”Maar als je kijkt naar de import en export van voedingsmiddelen en agrarische grondstoffen, dan legt de EU wel degelijk beslag op landbouwgrond in landen buiten de unie.”

De DLG heeft de importen en de exporten omgerekend naar de hoeveelheid grondstoffen die daar voor nodig is en dat vertaald naar het areaal grond dat nodig is om de grondstoffen te produceren. De berekening laat alle producten die niet in de EU geteeld kunnen worden buiten beschouwing, zoals thee, koffie en tropisch fruit.

Bickert erkent dat het een ruwe berekening is. ”Het ligt er maar net aan van welke hectareopbrengsten je uitgaat. Maar de discussie over voedseltekorten en biobrandstoffen kan de EU snel een slechte naam bezorgen.”

De EU heeft een areaal van ongeveer 170 miljoen hectare landbouwgrond, exclusief bos en braakland. Dat betekent dat volgens de berekening van DLG dat areaal in derde landen wordt aangevuld met 8,5 procent.

Het Sustainable Europe Research Institute (SERI) maakte eerder deze week bekend dat de EU meer dan 60 procent van de behoefte aan landbouwproducten en grondstoffen invult door productie in het buitenland. Het SERI heeft dit uitgerekend voor de milieu-organisatie Friends of the Earth. Volgens SERI is Europa het continent met het grootste buitenlandse landgebruik. Ook het SERI heeft in de berekening de export afgetrokken van de import.

Of registreer je om te kunnen reageren.