Akkerbouw

Nieuws 200 x bekeken

Commissie verhoogt graanprognose EU

Brussel – De Europese Commissie heeft de oogstraming voor graan verhoogd naar 282,9 miljoen ton. Dat is bijna 5,5 miljoen ton meer dan in de septemberprognose en 5 miljoen ton meer dan vorig jaar.

De Commissie heeft de vooral de tarwe- en maisproductie verhoogd. Bij mais wordt een recordproductie verwacht van 64 miljoen ton. De Commissie baseert de stijging op het goede weer van de laatste maanden.

Voor tarwe is de nieuwe prognose redelijk betrouwbaar, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”De tarwe is nagenoeg allemaal geoogst. Bij mais in het nog natte vingerwerk, omdat de oogst nog in volle gang is. Door de positieve aanpassing van de prognose stijgt de theoretische voorraad aan het eind van dit seizoen (30 juni 2012) naar 35,5 miljoen ton graan. Dat komt overeen met een consumptie van 6,73 weken. Bij aanvang van dit seizoen op 1 juli was dat 7,06 weken.

De Commissie verwacht dat de EU dit seizoen minder gerst gaat gebruiken en meer tarwe en mais. Gerst is in verhouding erg duur.”

Of registreer je om te kunnen reageren.