Akkerbouw

Nieuws 168 x bekeken

Britse graanoogst valt aardig mee

Londen – De Britse graan- en koolzaadoogst is niet zo slecht geweest als eerder werd gevreesd.

De opbrengst aan koolzaad is zelfs op een record uitgekomen. Wel lopen de opbrengsten van regio tot regio sterk uiteen, meldt de National Farmers Union op basis van haar jaarlijkse oogstenquête. De NFU schat dat de tarwe-oogst uiteindelijk is uitgekomen op 14,67 miljoen ton. Het areaal was bijna 4 procent groter maar door het droge weer van het voorjaar lag de opbrengst per hectare met 7,4 ton vijf procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde.

De productie aan koolzaad komt uit op 2,618 miljoen ton, 29 procent meer dan vorig seizoen bij een bijna 13 procent groter areaal. De oogst aan wintergerst is echter bijna 19 procent kleiner met 2,079 miljoen ton. Dat komt gedeeltelijk door een verder teruglopen van het areaal met een goede 10 procent. Bij voorjaarsgerst ligt de opbrengst echter 3,7 procent hoger op 3,229 miljoen ton.

Voorzitter Ian Backhouse van de sectie maaibare gewassen: ‘’Het belangrijkste verschijnsel is de enorme variatie in opbrengsten. Dat is veel sterker dan in vorige jaren. Sommige van onze leden hebben een record-oogst binnen gehaald terwijl anderen juist spreken van één van de slechtste oogsten sinds mensenheugenis.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.