Akkerbouw

Nieuws 243 x bekeken

Biologische rassen bieden perspectief voor frites- en chipsproductie

Lelystad – Uit bakproeven met biologische aardappelrassen blijkt dat een aantal rassen met een hoog niveau van phytophthoraresistentie perspectief biedt voor de frites- en chipsbereiding.

Hoewel de bakkwaliteit van deze rassen standaard minder optimaal was dan van het phytophthora-gevoelige hoofdras Agria, kan door reconditioneren en blancheren met deze rassen toch een acceptabele frites- en chipskwaliteit worden verkregen.

Gebruik van resistente rassen als Bionica, Biogold en Sarpo Mira in de biologische teelt voor verwerking geeft in jaren met een vroege phytophthora-aantasting extra productie voor de teler en meer leveringszekerheid voor de industrie.

Dit is de voornaamste conclusie van een verkennend onderzoek van PPO, onderdeel van Wageningen UR.

Of registreer je om te kunnen reageren.