Akkerbouw

Nieuws 208 x bekeken

BAI: aardappelen voor 90 procent uit de grond

Den Haag – De consumptieaardappelen zijn voor 90 procent gerooid. Dat zegt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw.

”Op de zwaardere grond zullen er nog een paar verdwaalde percelen en hoekjes moeten worden gerooid. Op de lichtere grond is dat nog ongeveer 15 procent. De hoofdoogst van 2011 zal de boeken ingaan als vroeg en snel. Veel van de nu nog te rooien aardappelen gaan af land direct naar de verwerker.”

Het droge en warme weer heeft volgens het BAI voor goede rooiomstandigheden gezorgd. ”Toch neemt het aantal gevallen van partijen met rot in de bewaring toe. Hoe groot de problemen zijn, moet nog blijken.”

Ook adviseur Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant schat dat 85 tot 90 procent van de consumptieaardappelen zijn gerooid. ”In Noord-Holland en de Haarlemmermeer loopt de oogst wat achter. De kwaliteit van de ingeschuurde aardappelen is beter dan vorig jaar, al zijn er hier en daar wat partijen met rot.”

Of registreer je om te kunnen reageren.