Akkerbouw

Nieuws 270 x bekeken

Avebe neemt maatregelen vanwege rot in aardappelen

Foxhol – Avebe neemt maatregelen als gevolg van de regenval. Volgens woordvoerder Johan Russchen is door de regen van de afgelopen weken rot ontstaan in een deel van de zetmeelaardappelen.

”Er is al een behoorlijk deel van de aardappelen gerooid. Deze partijen zijn minder goed houdbaar. Op dit moment worden alle zeilen bijgezet om ervoor te zorgen dat de partijen zo snel mogelijk worden opgehaald. Er zijn extra verladingsploegen ingezet om partijen zetmeelaardappelen met rot, die vervroegd moeten worden afgenomen, zo snel mogelijk op te halen. Daarnaast moet het reguliere afnameschema ook worden gevolgd.”

Avebe gaat een deel van de aardappelen, bestemd voor de fabriek in Ter Apelkanaal, de komende weken verwerken in Gasselternijveen. De meeste houdbaarheidsproblemen komen voor in Zuidoost-Drenthe, stelt Russchen. ”Op deze manier wordt vertraging in de afname met name in Zuidoost-Drenthe voorkomen.”

De verwerking van de aardappelen in de campagne blijft iets onder de norm. Russchen: ”Het tarrapercentage is met gemiddeld 8 procent aan de hoge kant. Dit wordt deels veroorzaakt door de aanwezigheid van de rotte knollen. Het onderwatergewicht (zetmeelgehalte) is vergelijkbaar met het meerjarig gemiddelde.”

Of registreer je om te kunnen reageren.