Akkerbouw

Nieuws 292 x bekeken

'Areaal graszaad onder kritische grens'

Ven-Zelderheide – Het areaal graszaad in Nederland is te klein om de sector levensvatbaar te houden. De graszaadbedrijven krijgen niet voldoende areaal geteeld om al hun klanten te bedienen.

Vijf jaar geleden werd nog 26.150 hectare graszaad geteeld in Nederland. Dit jaar stond er 10.420 hectare. Het areaal moet minimaal 15.000 hectare zijn, vindt directeur Edwin van Sligter van graszaadbedrijf Euro Grass.

”Het areaal is onder een kritische grens gezakt. Het is slecht voor de naam van het Nederlandse graszaad als we onze afnemers niet voldoende kunnen voorzien. Op de lange termijn zet dat de hele sector onder druk.”

Van Sligter vindt dat de sector in een spagaat zit. ”Door de hoge graanprijzen moeten we de telers meer betalen. Maar dat zet de marges voor een gezonde bedrijfsvoering bij de zaadbedrijven onder druk. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor de afzet goed. We zien een groei van het areaal.”
Joop Bouwkamp, hoofd Productie bij Barenbrug, vindt dat de graszaadsector moet voorkomen dat het areaal en de prijzen sterk wisselen per jaar. ”Dat tast het vertrouwen van de telers aan. Dat moeten we nu weer opbouwen. Wij krijgen het areaal niet helemaal vol.”

Ook Vandijke Semo kan het gewenste areaal niet helemaal geteeld krijgen. Toch ziet directeur Bert-Jan van Dinter een goede toekomst voor de graszaadteelt in Nederland. ”Ons klimaat is erg geschikt om graszaad te produceren. Bovendien verbetert graszaad de bodemgezondheid. Dat is belangrijk als een akkerbouwer veel hakvruchten teelt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.