Akkerbouw

Nieuws 146 x bekeken

Zeer krappe voorraad aan mais en soja in VS

Washington – De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik van mais daalt in de VS naar het laagste niveau ooit. Uit de laatste oogstprognose van het ministerie van landbouw blijkt dat de stock-to-use-ratio naar 5,5 procent zakt.

Analisten van de Rabobank verwachten dat in de VS nog meer mais gebruikt gaat worden voor de productie van bio-ethanol. ”Nu wordt meer dan eenderde van de mais in de VS verwerkt tot ethanol. Doordat olie duurder wordt, zal ook de maisprijs stijgen.”

De stock-to-use-ratio bij sojabonen komt in de VS op 4,2 procent. Dat is de laagste niveau in 46 jaar. De VS is de grootste exporteur ter wereld van mais en soja. Door de krapte in de VS zijn de prijzen van mais en soja gestegen. Daardoor heeft koolzaad bijna een recordhoge prijs bereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.