Akkerbouw

Nieuws 171 x bekeken

Winter vernielt 10 procent Russisch wintergraan

Moskou – In Rusland is inmiddels 10 procent van het areaal wintergraan beschadigd geraakt door de vorst.

Daardoor komt de graanproductie dit jaar op 85 miljoen tot 87 miljoen ton graan, verwacht de Russische minister van landbouw Elena Skrynnik. Vorig jaar oogstte Rusland slechts 60,9 miljoen ton graan als gevolg van droogte. In 2008 oogstte het land nog 103 miljoen ton graan en in 2009 was dat ruim 90 miljoen ton.

De inschatting van de nieuwe oogst betekent volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw dat Rusland in het volgende graanseizoen 2011/2012 niet terugkomt op de wereldmarkt. ”Het land verbruikt per jaar ongeveer 78 miljoen ton graan. Dit seizoen teert Rusland fors in op de graanvoorraden. Een overschot wordt eerst gebruikt om de voorraad aan te vullen.”

Dat Rusland weg blijft van de wereldmarkt is een belangrijk signaal, vindt de woordvoerder. ”Rusland en Oekraine namen in 2008 samen 25 procent en in 2009 samen 29 procent van de wereldhandel in graan voor hun rekening. Het feit dat deze landen dit seizoen weg zijn gebleven van de wereldmarkt is de grootste oorzaak geweest van de stijging van de graanprijzen.”

De EU kan hiervan profiteren, stelt de woordvoerder. ”Rusland en Oekraine voorzien het Midden-Oosten van graan. De EU is van die markt verdreven door de dure euro. Nu kan de EU daar weer graan verkopen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.