Akkerbouw

Nieuws 280 x bekeken

Watersnood Australië treft suikerriettelers hard

Brisbane – De telers van suikerriet in het oosten van Australië zijn zwaar getroffen door de overstromingen. Volgens de Rabobank Agri Commodity Markets Research zullen zij van alle akkerbouwers de grootste schade ondervinden.

In de deelstaat Queensland wordt verreweg het grootste deel van alle Australische suiker geproduceerd. De Rabobank schat dat Australië volgend seizoen 3,8 miljoen ton suiker produceert. Dat is 5 procent minder dan dit seizoen, terwijl de telers hadden gerekend op een grotere rietoogst.

De wateroverlast begon tijdens de oogst van de suikerriet. ”De suikerriet heeft het flink voor de kiezen gehad”, schrijft de Rabobank. ”Er is 5 miljoen ton riet niet geoogst. Dat produceert volgend seizoen veel minder. Ook het pas geplante riet voor volgend seizoen staat er slecht voor. Alle meststoffen zijn weggespoeld. Daar moeten extra kosten voor worden gemaakt.”

Ook de katoentelers hebben veel schade opgelopen, stelt de bank. ”Door de overstromingen is zeker 500.000 balen aan katoen verloren gegaan. Dat is een derde van alle katoen in Queensland.” De graanproductie lijdt ook fors onder de weersomstandigheden. In Queensland is ongeveer 200.000 ton tarwe en gerst verloren gegaan.

Het dodental als gevolg van de overstromingen stijgt. In de stad Toowoomba raakten maandag meer dan zeventig mensen vermist toen het gebied plotseling overstroomde. Nu maakt Brisbane zich op voor overstromingen. Inwoners zijn geëvacueerd of stapelen zandzakken voor hun woningen. Brisbane is de hoofdstad van Queensland en de derde stad van Australië, met ongeveer twee miljoen inwoners.

De langetermijnverwachtingen van het Australian Bureau of Meteorology voorspellen aanhoudende regen in het noorden en oosten van Australië.

Of registreer je om te kunnen reageren.