Akkerbouw

Nieuws 235 x bekeken

Suikerbietenareaal groeit licht

Dinteloord – Het suikerbietenareaal groeit na jaren van krimp komend seizoen licht. Dat verwacht Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie, op basis van de pas afgeronde zaadbestellingen.

Sikken: ”Dat heeft vooral met de goede vooruitzichten te maken. Wij zijn daar blij mee, want het past bij onze afzetverwachtingen. Dat we hebben aangegeven voor de eerste 7 procent van de surplusbieten een basisprijs van 25 euro per ton te betalen, speelt vast ook mee.”

Verder blijkt uit de zaadbestellingen dat aaltjesresistente rassen populair zijn; dit type rassen neemt al 18 procent van het areaal in beslag. Het vorig jaar geïntroduceerde ras Theresa voert de lijst aan met 14 procent van het totaal. Bijna 22 procent van het areaal wordt volgend seizoen rhizoctoniaresistent. Nieuwkomer Isabella wordt met 9 procent het meest gezaaid.

Bij de standaard rhizomanierassen, 60 procent van het bietenareaal, hebben telers het meest vertrouwen in Fernada (13 procent), gevolg door Emilia en Coyote (respectievelijk 10 en 7 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.