Akkerbouw

Nieuws 245 x bekeken 1 reactie

'Straks meer middelen voor kleinere teelten'

Den Haag - Door de nieuwe EU-verordening voor gewasbescherming komen meer bestrijdingsmiddelen beschikbaar voor kleinere teelten.

Tot nu toe ontwikkelen fabrikanten voor kleinere teelten als vlas, hennep en groenten, minder middelen omdat de kosten moeilijker terug zijn te verdienen. De nieuwe EU-verordening, die op 14 juni dit jaar van kracht wordt, is een verbetering, zegt beleidsmedewerker Gea Bouwman van Plantum, de organisatie van plantenveredelaars.

Volgens Bouwman moet tot nu toe voor elke toepassing van een bestrijdingsmiddel voor iedere lidstaat apart een toelating worden aangevraagd. “De kleinere teelten zijn hier economisch niet interessant genoeg voor”, zei ze op een bijeenkomst in Den Haag van het Productschap Akkerbouw.
Vanaf 14 juni 2011 geldt de nieuwe verordening. Bouwman: “De EU is ingedeeld in drie zones. Als één lidstaat in een zone een middel een toelating geeft, geldt die ook voor de andere lidstaten in de zone. Dat geldt ook voor buurlanden in twee verschillende zones. Zo kan een middel op een groter areaal worden gebruikt. Bovendien mag een lidstaat nog maar maximaal 12 maanden tijd nemen om een toelating te behandelen.”

Een andere positieve verandering betreft de export van zaaizaad dat met een chemisch middel is behandeld. Bouwman: “Tot nu toe mag behandeld zaaizaad alleen worden geïmporteerd als het zaadbehandelingsmiddel een toelating heeft in het importerende land. Dat gaat veranderen. Als een zaadbehandelingsmiddel in één lidstaat een toelating heeft mag het zaaizaad in àlle lidstaten van de EU worden geïmporteerd.”

Bouwman voorziet wel overgangsproblemen als de nieuwe verordening van kracht wordt. “Lidstaten kunnen extra eisen stellen bij bijzondere omstandigheden. Zo kan Nederland bijvoorbeeld extra onderzoek eisen naar de invloed van een middel op het oppervlaktewater, als de toelating is erkend door een lidstaat met weinig oppervlaktewater. Wij pleiten er voor dat lidstaten hier zelf oplossingen voor mogen zoeken. Bij een nationale eis wat betreft oppervlaktewater, moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn gebruiksvoorschriften op te stellen, zoals het verplicht gebruik van driftarme doppen. Dat is beter dan dat extra onderzoek nodig is voor een toelating.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    het is heel juist dat meneer bouwman overgangsproblemen ziet want ik heb al begrepen dat er een lijst met 60 extra vragen klaar ligt voor een toelating in Nederland!! Dus hoezo 3 zones in Europa

Of registreer je om te kunnen reageren.