Akkerbouw

Nieuws 219 x bekeken

Rusland steunt akkerbouwers

Moskou – De Russische regering heeft 35 miljard roebel (872 miljoen euro) uitgetrokken om boeren te steunen in de aankoop van zaaizaad, kunstmest en brandstof.

De Russische staatsbank Rosselkhozbank en de Sberbank hebben 170 miljard roebel (4,2 miljard euro) gereserveerd om uit te lenen aan de boeren. Dat maakte de Russische minister van landbouw Yelena Skrynnik bekend.

Veel boeren in Rusland verdienen weinig aan de oogst van 2010 omdat die grotendeels is verwoest door de ergste droogte in de Russische geschiedenis. De overheid vreest dat boeren bezuinigingen op de uitgaven voor zaaizaad en kunstmest, waardoor de opbrengsten van de gewassen dit jaar lager zullen uitvallen. Dan krimpen de Russische voedselvoorraden nog sneller.

De droogte heeft de boeren in Rusland ongeveer 40 miljard roebel (1 miljard euro) gekost. Ook in Oekraïne heeft de droogte de akkerbouwers veel geld gekost. Rusland heeft de export van graan sinds 15 augustus verboden. Oekraïne werkt met een quotasysteem. Daardoor zijn de binnenlandse graanprijzen veel lager dan die op de wereldmarkt. Daar kunnen de boeren in Rusland en Oekraïne niet van profiteren.

Het analysebureau UkrAgroConsult stelt dat akkerbouwers in de Oekraïne afgelopen herfst 24 procent minder koolzaad en gerst hebben gezaaid. ”Geldgebrek leidt er toe dat boeren minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dat verlaagt de gewasopbrengsten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.