Akkerbouw

Nieuws 290 x bekeken

Prijzen akkerbouwgrond Weser-Ems lopen verder op

Hannover - De akkerbouwgrondprijzen in het aan Nederland grenzende intensiefgebied Weser-Emsland in Nedersaksen zijn in 2009 verder gestegen naar gemiddeld krap 27.000 euro per hectare ofwel met een kleine 3000 euro ten opzichte van het voorafgaande jaar.

Koploper blijft het intensiefgebied rond Vechta met een gemiddelde van bijna 36.000 euro/hectare. Dat blijkt uit de nieuwe inventarisatie van de Landbouwkamer Nedersaksen. De akkerbouwgrondprijsontwikkeling maakt volgens deze semi-overheidsinstantie nogmaals duidelijk dat niet de kwaliteit van de grond de doorslag geeft maar de vraag, die in regio’s met geringe grondkwaliteit wordt bepaald door de veehouderij en daarmee samenhangende voerteelt.

De afgelopen paar jaar is bovendien ook de teelt van mais voor biovergisting hier een rol gaan spelen, evenals de belangstelling van niet-agrarische investeerders, die naar veilige beleggingsmogelijkheden zoeken. In Nedersaksen als geheel steeg het akkerbouwbouwgrondprijsniveau in 2009 ten opzichte van 2008 met 1700 euro naar ruim 19.000 euro/hectare. Sinds 1996 is dergelijke grond daarmee 4500 euro/hectare duurder geworden, in Weser-Ems afzonderlijk bekeken echter pluste het prijsniveau in die periode met ruim 9600 euro.

Ger Timmer

Of registreer je om te kunnen reageren.