Akkerbouw

Nieuws 276 x bekeken

Prijs fritesaardappelen naar 30 euro

Emmeloord - De beursvereniging LNCN heeft de notering voor fritesaardappelen vanmiddag verhoogd naar 30 euro.

Het is sinds maart 2007 niet meer voorgekomen dat de beurscommissie in Emmeloord zo’n hoge prijs voor fritesaardappelen kon noteren.

Vorige week noteerde Emmeloord 20 tot 25 euro per 100 kilo fritesaardappelen. Deze week zijn fritesaardappelen verhandeld voor 23 tot 30 euro. Het is voor het eerst dit seizoen dat fritesaardappelen duurder zijn verkocht dan aardappelen bestemd voor de export. Rusland vraagt grote hoeveelheden aardappelen, omdat het land door droogte een tekort heeft. Dat heeft de prijs van exportaardappelen ondersteund.

Bovendien werd de prijs van fritesaardappelen de eerste paar maanden van dit seizoen gedrukt doordat de aardappelverwerkers konden beschikken over een ruim aanbod aardappelen af land en over partijen aardappelen die door de vochtige oogstomstandigheden niet lang waren te bewaren. De fritesfabrieken moeten de vrije markt op om voldoende aardappelen te krijgen.

Ook de aardappelnoteringen op de termijnmarkt in Frankfurt stijgen verder. Vanmiddag sloot het aprilcontract op € 33,80 per 100 kilo. Dat is de hoogste aprilnotering van dit seizoen. Het junicontract sloot net op € 34,60, eveneens het hoogste niveau van dit seizoen.

De cash settlementprijs van de termijnmarkt is deze week berekend op 24 euro. In Nederland is de aardappelprijs hoger dan in België, Frankrijk en Duitsland. De Belgische aardappelprijs heeft in twee weken een sprong gemaakt van € 4,39. Daarmee is de Belgische prijs bijna op het niveau van de Nederlandse gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.