Akkerbouw

Nieuws 219 x bekeken

Pootaardappelexport succesvol in inhaalrace

Joure/Emmeloord – De pootgoedsector is de achterstand in de export aan het inhalen. Dat concluderen Jan Hoogenboom van HZPC en Jan van Hoogen van Agrico op basis van de cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC).

De uitvoer stond op de laatste dag van 2010 op 305.275 ton, waar vorig jaar 318.477 ton was geëxporteerd. Ook deze maand gaat de export gestaag door. HZPC en Agrico verwachten hierdoor dat de prognoseprijs hoger uitpakt dan vorig jaar.

”Op voorgaande jaren lopen we zelfs voor”, zegt financieel manager Hoogenboom. ”Ondanks de slechte omstandigheden. Ik verwacht dat we uiteindelijk evenveel uitvoeren als vorig jaar.”
Van Hoogen: ”Dat we zoveel hebben uitgevoerd, is een compliment voor de boeren. Het rooien liep achterstand op, het sorteren was moeilijk. Dan vallen deze cijfers mij hartstikke mee.”

Zelfs de uitvoer naar Algerije, die tot de jaarwisseling fors achterliep, is toegenomen.

Seizoen blinkt uit in verschuivingen

Het huidige exportseizoen blinkt uit in verschuivingen. Jan Hoogenboom van HZPC: ”Ik vind het verrassend dat Egypte zoveel is gestegen. Dat Algerije zou dalen was duidelijk na de enorme import van vorig jaar. Hierdoor is er een behoorlijk aardappelaanbod en dus lagere prijzen voor consumptie-aardappelen.”

Ook de toegenomen export naar Syrië valt Hoogenboom op. ”Dat gaat ten koste van Libanon.”
In Europa springt Rusland eruit met 5.015 ton, waar vorig seizoen 1.420 ton uit Nederland was ingevoerd. ”Waarschijnlijk naar Zuid-Rusland. De vraag vanuit het grootste teeltgebied, Centraal-Rusland, moet nog komen.”

Volgens Hoogenboom wordt de achterstand met vorig jaar langzaam ingelopen. ”Ik verwacht dat we op hetzelfde niveau uitkomen.” Toen werd 715.751 ton uitgevoerd.

Ook Jan van Hoogen van Agrico is tevreden over de export. ”In januari is het volop doorgegaan. Veel pootgoed ging naar Marokko en na kerst kwam de uitvoer naar Algerije verrassend genoeg toch nog op gang. Tunesië heeft alles afgezegd door problemen in dat land, maar daarvan kan een deel naar Algerije.”

Van Hoogen is blij met de inhaalslag. ”Als aardappelen niet weggaan naar bepaalde landen, gaan ze helemaal niet meer weg. Die deadlines moet je halen. Dat is met veel moeite van de telers gelukt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.