Akkerbouw

Nieuws 296 x bekeken

Plan voor termijncontract frites

Maastricht - De Duitse bedrijven EWB en Hansa Terminhandel werken aan een contract voor frites dat kan worden verhandeld op de termijnmarkt.

Met zo’n termijncontract kunnen de aardappelverwerkers hun prijsrisico’s op de afzetmarkt verkleinen. Directeur Joachim Tietjen van Hansa Terminhandel wil overleggen met de aardappelverwerkers in Nederland, België en Duitsland om een termijncontract voor frites te ontwikkelen. "De verwerkers kunnen zich bij de inkoop van hun aardappelen al indekken op de termijnmarkt in Frankfurt. Het zou goed zijn als ze dat ook kunnen aan de verkoopkant", zei hij vrijdag op een bijeenkomst in Maastricht van financieel adviesbureau FS Innovators.

Volgens Tietjen laat dit aardappelseizoen zien dat het indekken van prijsrisico’s wenselijk is. "Aardappelen zijn bijna drie keer zo duur als vorig seizoen. Als een verwerker afgelopen zomer frites heeft verkocht dat hij later in het jaar moest leveren, heeft hij een groot prijsrisico gelopen."
De ontwikkelingen op de graanmarkt maken het wenselijk voor de industrie ook aan de afzetkant risico’s te verkleinen, stelt Tietjen. "De graanprijzen zijn hoog en de verwachting is dat de graanmarkt krap blijft, net als de koolzaadmarkt. Als akkerbouwers liever graan en koolzaad telen dan zal de industrie meer moeten betalen voor de aardappelen. Dat verhoogt het risico. Dan is het goed als zo’n risico aan de afzetkant kan worden afgedekt op de termijnmarkt."

Joost Pennings, hoogleraar termijnmarkten aan de universiteiten in Wageningen en Maastricht, vindt het verstandig als bedrijven zowel aan de inkoopkant als aan de verkoopkant hun risico’s afdekken. "Dat gebeurt nog te weinig in de agrarische industrie en de voedingsmiddelenbedrijven."
Maar Pennings vraagt zich af of een futurecontract voor frites mogelijk is. "Is de markt niet te klein? Je zou ook de supermarkten mee moeten krijgen. Je hebt een flink aantal spelers nodig om zo’n termijnmarkt van de grond te krijgen."

Op de termijnmarkt Eurex in Frankfurt kan al in futurecontracten voor industrieaardappelen worden gehandeld. Tietjen: "Als zo’n fritestermijncontract van de grond komt, kan dat echter op elke termijnmarkt in de wereld worden verhandeld. Dat ligt er aan welk beursbedrijf daar interesse in heeft."

De handel in industrieaardappelen is vorig jaar overgaan van WTB in Hannover naar Eurex in Frankfurt. Dat is een succes geworden, zegt Tietjen. "Er staan nu meer dan 7.000 termijnposities open. Dat is weliswaar minder dan de ruim 10.000 openstaande posities die Amsterdam ooit heeft gekend toen de aardappeltermijnmarkt daar werd gehouden. Maar als zo’n futurecontract van de grond komt dan kan het aantal openstaande posities op Eurex wel groeien naar 20.000."

Of registreer je om te kunnen reageren.