Akkerbouw

Nieuws 255 x bekeken 13 reacties

'Oorzaak schaarste voedsel ligt aan productie'

Brussel – Schaarste aan voedsel wordt niet veroorzaakt doordat de vraag stijgt. De oorzaak ligt veel meer in klimatologische omstandigheden waardoor de productie achter blijft. Dat zorgt voor een stijging van de voedselprijzen.

Die conclusie trekken ambtenaren in Brussel naar aanleiding van de presentatie van een rapport van DG Agri, het landbouwdepartement van de Europese Commissie, over de boereninkomens in de EU. Dat meldt persbureau Agra Europe.

De wereldvoedselorganisatie FAO stelt dat de wereldbevolking in 2050 is gegroeid naar 9 miljard mensen. Dan is 70 procent meer voedsel nodig dan nu wordt geproduceerd. Volgens Agra Europa gaat Brussel er van uit dat de bevolking minder hard groeit dan de FAO verwacht.

Volgens Agra Europe wil de Commissie officieel niet zeggen dat speculatie een prijsopdrijvend effect heeft. ”Maar ambtenaren stellen dat de extreme liquiditeit van kapitaal er toe leidt dat geld snel van de ene naar de andere markt verplaatst kan worden.”

De voedselprijzen stijgen vooral doordat de productie achter blijft. ”Dat komt door klimaatomstandigheden. Maar ook de hectareopbrengsten stijgen minder snel dan tien jaar geleden. Bij tarwe staat die zelfs helemaal stil.”

De Wageningse wetenschapper Niek Koning verwacht zelfs dat voedsel goedkoper wordt, meldt Resource, een uitgave van WUR. De hoge voedselprijzen zijn een tijdelijk effect, stelt hij. ”De hoge voedselprijzen zijn een gevolg van instabiele landbouwmarkten. Dat wordt veroorzaakt door de liberalisering van het landbouwbeleid. Vroeger hielden de EU en de VS grote buffervoorraden aan. Bij schaarste werden die buffers geloosd.”

De voorraden zijn afgebouwd, constateert Koning. ”Zonder buffer kunnen een paar samenvallende misoogsten snel leiden tot een prijsstijging op de wereldmarkt. Speculatie versterkt de prijsstijging.”
De trend is echter dat voedsel op de lange termijn goedkoper wordt, stelt Koning. ”De wereldbevolking groeit minder snel dan in de tweede helft van de twintigste eeuw. Dat geldt ook voor de vleesconsumptie. En de landbouwproductiviteit kan in grote delen van de wereld nog flink toenemen.”

Koning erkent dat op de lange termijn de schaarste aan fossiele brandstoffen kan leiden tot een grote vraag naar biomassa voor energie. ”Daarom moeten we investeren in nieuwe technologie om de productie te verhogen. Het vervelende is dat de huidige instabiele landbouwmarkt deze investeringen ontmoedigt.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat is dat toch in Wageningen ?? Altijd maar weer de productprijzen omlaag willen praten.

 • no-profile-image

  Henki

  2 contrasterende visies - het realiteits gehalte van de Wageningse lijkt mij velen malen hoger.

  De Europese commisie probeert op vele manieren de noodzaak van CO2 reductie kracht bij te zetten. Deze impliceert toch wel een algehele wanhoop toestand binnen de Brusselse milieukringen. Het zou ze toch wel bekend zijn dat planten sneller groeien bij een hoger CO2-concentratie?

 • no-profile-image

  Roelof

  Meer mest op het land icm met meer CO2 in de lucht, zorgt voor meer groei, dat kan een ieder met een beetje biologie nog wel concluderen. Als je weet dat in de veehouderij het hele scharrel/uitloop/biologische gebeuren vele miljoenen tonnen voer meer kost dan de 'ouderwetse' gangbare systemen, vlees wat om de karbonade weggesneden wordt niet goed genoeg is voor ander vee, dan heb je geen universitaire achtergrond nodig om te concluderen dat de gehele landbouw steeds ineffectiever wordt. Om dan in de toekomst die 9 miljard mensen te voeden is misschien het stoppen met het gebruik van biomassa en de terugkeer naar de gangbare landbouw een hele goede optie, maar zo een simpele oplossing wordt door academici op voorhand weggewuifd.

 • no-profile-image

  Laten dat zooitje ambtenaren zelf de hand aan de ploeg slaan !!!

 • no-profile-image

  De werkelijkheid zit veel complexer in elkaar. Zolang er geen geschikt alternatief is voor fosiele brandstoffen, zal het prijsniveau van deze brandstoffen in grote mate de hoogte van de voedselprijzen bepalen. Belangrijker is de margeontwikkeling voor de boer: de opbrengst min kosten per kg of eenheid product lijkt over een lange termijn gezien alleen maar te dalen. In dat opzicht wordt voedsel inderdaad goedkoper.

 • no-profile-image

  Huidig mestbeleid leidt tot roofbouw. De bodemvoorraad (fosfaat) neemt af en daarmee de bodemvuchtbaarheid. Klimaatrisico's lijken vooralsnog toe te nemen.

 • no-profile-image

  De schaarste bepaalt de prijs. Bij overschotten is de prijs laag en wordt er te weinig structureel geinvesteerd in de mondiale landbouw. Nu de overschotten slinken, stijgt de prijs en is er weer ruimte voor investeringen. Niek Koning draagt een oude jaren 80 - 90 boodschap uit, die politiek toen bonton was in dit land en met welk idee de politici en media van vandaag de dag nog in hun hoofd rondlopen. Niek Koning wordt oud. Tijd voor pensioen? Blijkbaar!
  (Toenemende schaarste van fossiele brandstoffen speelt zeker een rol. Naast de toenemende rol van China, India, Brazilie etcetera).

 • no-profile-image

  Als Niek Koning had onderzocht waarom de produktie achter blijft had hij bemerkt dat het achter blijvende produktie wordt veroorzaakt door een door de overheid opgelegde tekort aan bemesting, daarmee een schaarste aan voedsel willens en wetens veroorzaken.

 • no-profile-image

  Zandbergen. Het bemestings tekort geldt dan misschien voor Nederland, maar dat telt mondiaal niet mee. De ham vraag is, zit de huidige hektare opbrengst mondiaal aan zijn plafond of is er meer mogelijk als we de input (licht, water, CO2 etc.) verhogen? Als er geen regulering komt van de voedsel productie, zal er en jojo effect zijn op de prijzen. Er zijn zat gebieden waar bij een hoger prijspijl de productie interessant is maar bij lage prijzen (afgelopen decennia) het alleen maar geld kost. Bij hoge prijzen komt hier productie van de grond en dalende prijzen doen de productie weer stoppen. Laat ik tot slot opmerken dat Niek Koning ook gewoon brood eet en niet veel meer in een ktistallen bol ziet dan u en ik.

 • no-profile-image

  Wat de oorzaak is van de stijgende voedsel ,maakt niks uit .Als ze maar flink stijgen .De prijzen die de laatste jaren betaalt worden voor alle producten in de hele landbouw.Is meer dan schandalig. Als je kijkt naar de prijzen van graan zetmeel aardappelen suiker bieten grove tuinbouw varkensvlees kuikenvlees melk .Alle producten. wat je ook koopt ,is minimaal verdubbelt in de laatste twintig jaar .Alles wat uit de landbouw of uit de veehouderij komt zit zwaar in de min.

 • no-profile-image

  ja op de ene plek droogte en op de andere plek overstromingen,dat heeft men nog niet onder controle

 • no-profile-image

  betaal de boer een goede prijs ,dan gaat hij wel volop produceren,moeten ze niet aankomen met Natura 2000 of EHS,dat is kapitaalvernieting en voedselbeperking,de grootste onzin die bestaat en dan weer zeuren over voedselschaarste,tweeslachtig beleid !!!!!

 • no-profile-image

  Weet je wat ook een goeie is?? De vernietiging van producten voor ze in de winkel liggen tegengaan. 40% MEER PRODUCT
  voor het zelfde geld....Ook een kromme komkommer smaakt goed. Daar moeten we aan de slag.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.