Akkerbouw

Nieuws 292 x bekeken 2 reacties

'Graanproductie kan sterk stijgen'

Maastricht - De graanproductie in de wereld stijgt sterk als het opbrengstpotentieel van de bestaande akkers beter wordt benut.

Dan is geen extra landbouwgrond nodig om de groeiende wereldbevolking te voeden, zei stafmedewerker Fred Klein van het Productschap Akkerbouw vrijdag op een bijeenkomst in Maastricht van financieel adviesbureau FS Innovators.

De FAO verwacht dat in 2050 de wereld 9 miljard mensen telt. Dan is 70 procent meer voedsel nodig dan nu, verwacht de wereldvoedselorganisatie. Klein denkt dat dit is te realiseren als de opbrengst per hectare omhoog gaat. "Daar is nog heel veel mogelijk. In Nederland oogsten de akkerbouwers 9 ton tarwe per hectare. Het gemiddelde in de EU is 5 ton. De hectareopbrengst in de VS ligt op 4,8 ton, in Argentinië op 4 ton en in Oekraine op 2,8 ton. Rusland kwam door de droogte dit jaar niet verder dan 1,3 ton tarwe per hectare. Maar in een topjaar als 2008 bleef de hectareopbrengst in Rusland steken op 1,8 ton."

Met goede landbouwmethoden gaat de hectareopbrengst omhoog, stelt Klein. "Kijk maar naar Nederlandse akkerbouwers die in het buitenland boeren. In Tsjechië haalt een Nederlandse akkerbouwer op zijn bedrijf daar gemiddeld 6 tot 7 ton graan van een hectare. Zijn Tsjechische collega komt niet verder dan 3 tot 4 ton." Ook een land als Roemenië heeft veel potentieel, denkt Klein. "In de communistische jaren werd er 8 tot 10 ton mais van een hectare gehaald. Nu is de opbrengst op dezelfde landbouwgrond 1,3 tot 1,4 ton mais."

Nu de graanprijzen zijn gestegen verwacht Klein hogere hectareopbrengsten in veel landen. "Boeren gaan bij hogere prijzen meer investeren in goed zaaizaad, kunstmest en gewasbescherming. Rusland zal om die reden ook dit jaar nog niet terug komen op de wereldmarkt. Premier Poetin heeft vorig augustus het exportverbod op graan ingesteld om de stijging van de voedselprijzen te beteugelen in verband met de komende presidentsverkiezingen. Maar het gevolg is dat de Russische akkerbouwers een graanprijs krijgen die ver onder de wereldmarktprijs ligt. Dat gaat de opbrengsten van de nieuwe oogst drukken."

Klein denkt dat de onlusten in Tunesië de graanprijs op korte termijn verder opdrijft. "Heel veel landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kopen volop tarwe tegen hoge prijzen. Ze willen niet hetzelfde lot ondergaan als de Tunesische president Ben Ali. Die verlaagde de subsidie op voedsel waardoor de onlusten zijn uitgebroken. Nu is hij gevlucht."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Natuurlijk is het waar, dat er theoretisch een enorm potentieel aan opbrengsten mogelijk zijn, maar zoals altijd is het maar de vraag wat er daadwerkelijk geoogst gaat worden.
    Je kunt er zoveel filosofieen op los laten als je wilt, niemand die het weet.
    Ik denk persoonlijk ook niet dat wij akkerbouwers de nieuwe oliesjeiks gaan worden.

  • no-profile-image

    XX. We kunnen het snel eens zijn, de hektare opbrengeten kunnen mondiaal omhoog. Dat dit te realiseren is door meer input en meer kennis zijn we het in Nederland ook allemaal eens. Helaas kost kennis geld in de vorm van opleiding en meer en betere input kosten geld. Dit geld dat ontbreekt de boeren in de landen, die nu echt ver achter liggen met hun opbrengst. De democratie in de meeste landen doet het geld wegvloeien naar andere prioriteiten (meest stemmen geldt). Stijgt de vraag naar bv. kunstmest sterk, omdat het zonder niet gaat, dan zal dit en prijs opdrijvend effect hebben en dit maakt het voor de boeren in de achterhoede nog moeilijker om bij te komen. Praat ik nog niet over de kans op gebrek aan grondstoffen voor kunstmest. Dat de opbrengst theoretisch omhoog kan, is voor mij geen vraag, maar of het praktisch haalbaar is, dat is de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.