Akkerbouw

Nieuws 327 x bekeken

’Goed financieel jaar voor akkerbouwers’

Oogstjaar 2010 wordt voor de akkerbouwers die het natte najaar goed zijn doorgekomen een goed financieel jaar.

Dat zei Bertus Stormink, bedrijfsadviseur bij Countus, deze week op akkerbouwavonden van het accountantsbureau. Countus geeft opties voor het besteden van de winst.

“Vrijwel alle belangrijke producten (consumptieaardappelen, pootaardappelen, wortels, zaaiuien en graan) leveren 25 cent per kilo op en dat is een goede prijs,” vat Stormink samen. De vooruitzichten op de lange termijn lijken volgens Stormink ook goed. Hij voorziet door een toename van de welvaart, vooral in Azië, meer vraag naar granen. ”Die ontwikkeling houdt onder meer in dat de teelt van andere akkerbouwgewassen zal afnemen, met een opwaartse prijsdruk als gevolg.”

Countus noemt een aantal mogelijkheden om de winst van 2010-2011 aan te besteden; extra aflossen, reserveren voor de toekomst (prijzen zullen sterk blijven fluctueren) of investeren. Voor dat laatste wijst Stormink op fiscale regelingen als VAMIL en MIA, voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.