Akkerbouw

Nieuws 166 x bekeken

Gedeputeerde Noord-Holland: afschot damherten is nodig

Haarlem - "Afschot van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is absoluut noodzakelijk om de verkeersveiligheid te waarborgen en schade aan gewassen te voorkomen.’’ Dat zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond maandag tijdens een debat van Provinciale Staten.

Het debat was aangevraagd door de SP-fractie, die tegen afschieten is. Aanleiding voor het debat is het faunabeheersplan damherten, dat in december is vastgesteld door de provincies Noord- en Zuid-Holland.

De herten veroorzaken al langer overlast in de duinen en directe omgeving. In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven 1167 damherten. Amsterdam is bezig met het plaatsen van hekken langs een deel van het gebied. Maar volgens gedeputeerde Bond zijn de hekken en andere maatregelen, zoals wildroosters, niet afdoende om overlast te voorkomen.

”Je moet iets doen aan de ongeremde groei van de populatie. Anders ontstaat er ook een voedseltekort, wat zorgt voor lijden van de damherten”, zei Bond. Op de vraag van de SP of het niet raar is om jonge, mannelijke dieren te doden in plaats van oude en zieke herten, antwoordde de gedeputeerde dat juist de jonge dieren de schade veroorzaken. ”Zij zijn het die uitbreken.”

Om een verdere toename van de populatie te voorkomen, moeten ook hindes worden afgeschoten, zei Bond. Overigens heeft de gemeente Amsterdam eerder gesteld niet te willen meewerken aan het afschieten van de damherten. De gemeente komt binnenkort met een reactie op het faunabeheersplan.

Of registreer je om te kunnen reageren.