Akkerbouw

Nieuws 151 x bekeken

Fransen zien geen reden voor paniek op tarwemarkt

Parijs – Er dreigt geen tekort aan tarwe, maar de markt blijft tot het eind van het lopende seizoen gespannen. Dat stelt de Franse agrarische dienst Franceagrimer in reactie op aanhoudende berichten over de nationale en internationale tarwemarkt en de suggestie van de Franse landbouwminister Bruno Le Maire dat Frankrijk misschien over een exportstop moet gaan denken.

Volgens de raad voor de granen binnen Franceagrimer, die deze week bijeen is geweest, is sinds enkele dagen sprake van een crisissfeer op de granenmarkt.

De fundamentele situatie is echter niet veranderd en er is geen enkele reden voor nieuwe spanningen, stelt een woordvoerder van de agrarische dienst. ”Er zit een kloof tussen de verwachtingen van de handel en de realiteit van de markt die tekenen van ontspanning begint te vertonen na beter dan verwachte oogsten in Argentinië en Australië.”

Volgens de woordvoerder hebben de overstromingen in Queensland nauwelijks of geen invloed op de graanproductie. ”De oogsten zitten al in de silo’s en de productie komt boven de 20 miljoen ton uit, dat is een goed cijfer voor Australië.”

In Europa begint de situatie bij de voorraden echter wel te verzwakken. Door het wegvallen van Rusland als exporteur ziet vooral Frankrijk kans belangrijke hoeveelheden tarwe te exporteren. De eindvoorraad wordt nu geschat op 1,9 miljoen ton, dat is slechts 21 dagen consumptie.

Franceagrimer heeft al eerder gesteld te verwachten dat de Verenigde Staten nu het exportstokje over zullen nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.