Akkerbouw

Nieuws 369 x bekeken

Bladrammenas Doublet dubbelresistent tegen aaltjes

Rilland – Het bladrammenasras Doublet is het enige ras met resistentie tegen zowel bietencysteaaltjes als Meloidogyne chitwoodi (wortelknobbelaaltje). Dit blijkt uit ringtesten door WUR-onderzoeksinsituut PPO en aardappelhandelshuis HZPC.

”De resistentie tegen Meloidogyne chitwoodi gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de rassenkeuze van groenbemesters en bladrammenas in het bijzonder”, meldt zaadleverancier Limagrain. ”Gezien de toenemende aaltjesproblematiek door teeltintensivering en veranderend klimaat hebben hoogwaardige multiresistente groenbemesters de toekomst.”

Limagrain houdt komend seizoen rekening met een grote vraag naar het nieuwe ras Doublet. De vraag naar crucifere groenbemesters in Nederland is in vijf jaar tijd verdubbeld, vooral ten gunste van bladrammenas. Jaarlijks wordt gemiddeld 60.000 hectare ingezaaid, waarvan tweederde voor rekening van bladrammenas komt en een derde voor gele mosterd.

Limagrain verklaart de toenemende voorkeur voor bladrammenas vanuit de betere aaltjesdoding, de rijke blad- en wortelmassa en de mogelijkheid tot vroege stoppelzaai.

Of registreer je om te kunnen reageren.