Akkerbouw

Nieuws 611 x bekeken 1 reactie

Vorst vernietigt 800 hectare witlofpennen

Westmaas - Door de vorst gaat 800 hectare witlofpennen in Nederland en België verloren. Rooien is zinloos, zeggen deskundigen. Dit kost alleen maar meer geld.

"De vorst was te intens na de bijzonder natte periode", zegt Jos van Hamont van DLV Plant. "Zeker in het Zuidwesten is veel neerslag gevallen. Daardoor waren de wortels al zwak. Ze konden weinig hebben en toen kwam de vorst, die veel te lang duurt voor het gewas. Die pennen komen niet meer normaal de grond uit."

Het gaat vooral om de late rassen Vintor en Ombline. Hiervan is de aanvoer dus minder in de zomer. Dit heeft waarschijnlijk een prijsstijging tot gevolg. "Dat klinkt leuk, maar als je niet kunt leveren schiet je er weinig mee op."

De pennen zijn wel te rooien, maar het trekresultaat wordt volgens Van Hamont erg slecht. De kosten van oogst, transport en trek kunnen akkerbouwers zich beter besparen. "De koppen van de wortel zijn aangetast, want die staan in de kou. Op de kop moet de krop witlof groeien. Dat lukt met deze beschadiging niet. Rooien heeft dus geen zin. Ik zie daar geen gat meer in. Het is allemaal extra schade."

Van Hamont adviseert om de pennen te laten zitten en de grond in het voorjaar te frezen en om te ploegen. Hij wijst wel op het risico van opslag. Met onkruidbestrijdingsmogelijkheden moet met het volgende gewas rekening worden gehouden.

In Flevoland, dat net als het Zuidwesten ongeveer de helft van het witlofpennenareaal beslaat, ziet het oogstresultaat er rooskleuriger uit. "Niet alles is gerooid, maar het gros is volgens mij goed uit de grond gekomen."

Arie Oomen van zaadleverancier Nickerson-Zwaan: "Normaal gesproken is 90 procent van de witlofworteloogst half november gerooid. Witlofpennen oogst je na de aardappelen. Die teelt was ook al ernstig vertraagd dit jaar."

Over het algemeen hebben de pennen niet de kwaliteit van voorgaande jaren, weet Oomen. "Ze zijn fijner, waardoor het loof ook fijner zal zijn. Minder kilo’s per vierkante meter, dus. De samenstelling van de pen is ook niet altijd optimaal, wat ook kan leiden tot mindere kilo’s."

Eén reactie

 • no-profile-image

  M. Vermue

  opslag is geen probleem,

  Hebben in 1998 ook verschilende percelen witlof onder geploegd
  en daar kwam niet meer opslag dan bij de gerooide stukken.

  En de prijs stijging van de wortels oogst 2010 valt ook wel mee.
  800 ha is in Europa niet zo heel veel .

  In Frankrijk en zuid Belgie was de oogst supper.

  Groeten M. Vermue

Of registreer je om te kunnen reageren.