Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

Veel voertarwe in Australië door regenval

Sydney - Australië produceert dit seizoen een recordhoeveelheid voertarwe.

Door de vele regen is veel tarwe niet meer bruikbaar als maaltarwe, stelt de Commonwealth Bank of Australia. Volgens de analisten van Commonwealth Bank wordt de voertarwe vooral in het binnenland verkocht. Daardoor is minder tarwe beschikbaar voor de export.

Australië is één van de grootste tarweexporteurs ter wereld. Er blijft dit seizoen zo’n 14 miljoen ton over voor de export, verwacht Commonwealth Bank. Eerder werd uitgegaan van een export van 15,5 miljoen ton tarwe. Door de regen is de tarweoogst in sommige regio’s in Australië met meer dan een maand vertraagd. Commonwealth Bank verwacht een tarweproductie van 22,3 miljoen ton. In september ging de overheid nog uit van 25,1 miljoen ton.

Het Australische handelsbedrijf GrainCorp denkt dat Australië ook tarwe gaat exporteren met een lager eiwitgehalte. Er is veel vraag naar tarwe op de wereldmarkt doordat de productie rond de Zwarte Zee veel kleiner is uitgevallen dan in andere jaren.

Door de grote vraag naar maaltarwe en de kleine beschikbaarheid is maaltarwe in Australië in één week bijna 29 procent duurder geworden. De termijnmarkten in Chicago en Parijs noteerden gisteren hoger voor tarwe gezien de moeizame oogst in Australië.

Of registreer je om te kunnen reageren.