Akkerbouw

Nieuws 185 x bekeken

VS exporteert record agrarische producten dankzij graan

VS exporteert record agrarische producten dankzij graan
Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de VS in 2011 voor 126,5 miljard dollar (94,7 miljard euro) aan agrarische producten verkoopt aan andere landen. Dat is een record.

Ten opzichte van dit jaar groeit de exportwaarde met 17,8 miljard dollar (13,3 miljard euro), stelt het USDA. Dat komt vooral door extra vraag vanuit Azië. Het vorige record stamde uit 2008 toen de VS voor 114,9 miljard dollar (86 miljard euro) agrarische producten aan andere landen verkocht.
Vooral de export van mais groeit.

Het USDA schat de exportwaarde van mais voor dit jaar op ruim 9 miljard dollar (6,7 miljard euro). Dat wordt volgend jaar 12,3 miljard dollar (9,2 miljard euro). Ook de vraag naar Amerikaanse soja en tarwe neemt toe door tekorten in andere delen van de wereld. Dat duwt de exportwaarde verder omhoog.

Het USDA verwacht dat de VS volgend jaar voor 85,5 miljard dollar (64 miljard euro) aan agrarische producten importeert. Het overschot op de agrarische handelsbalans komt dan op 41 miljard dollar (30,7 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.