Akkerbouw

Nieuws 181 x bekeken

Uitspraak rechter kan tot suikertekort leiden

De gerechtelijke uitspraak die de teelt van transgene suikerbieten in de Verenigde Staten voralsnog verbiedt, kan leiden tot een sterke daling van de Amerikaanse suikerproductie de komende twee jaar. Scherpe prijsstijgingen op langere termijn zijn dan te verwachten.

Deskundigen stellen dat boeren de bieten niet meer zullen telen als de overheid geen nieuwe regels opstelt die de goedkeuring van de federale rechter krijgen. Vrijwel de gehele Amerikaanse suikerbietenteelt - 95 procent - is nu op basis van transgeen zaad. Telers bestellen nu zaden voor de teelt van volgend jaar.

Een federale rechter in San Fransisco bepaalde dinsdag dat een areaal kweekbieten moest worden vernietigd. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA ging woensdag in beroep tegen de uitspraak. Monsanto en drie andere zaadbedrijven zeggen hetzelfde te doen.

Boeren maken zich ongerust. Als zij geen transgene rassen kunnen zaaien, moeten zij terugvallen op conventionele rassen. De meeste van die zaden zijn restanten van twee à drie jaar geleden, van voor de introductie van de biotech-bieten.

Regeringswoordvoerders stellen dat er mogelijk niet genoeg concentioneel zaad voorhanden is. Een peiling van USDA voorspelt dat het bietenareaal met 37 procent kan dalen en de suikerproductie met 20 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.