Akkerbouw

Nieuws 181 x bekeken

USDA stelt voorraad tarwe VS naar boven bij

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de verwachtte eindvoorraad tarwe in de VS 272.000 ton naar boven bijgesteld.

Bovendien ontstaat vrees dat China fors minder zal inkopen wanneer de overheid stappen tegen inflatie onderneemt die de economische groei ondermijnen. Omdat de voorraden nog altijd krap zijn, reageerden koersen nauwelijks.

De USDA gaat er nu vanuit dat aan het einde van oogstseizoen 2010/2011 de VS 23.3 miljoen ton tarwe in opslag heeft. De USDA stelt de verwachte voorraad naar boven bij omdat de consumptie van tarwe volgens cijfers van het Amerikaanse censusbureau terugloopt. De USDA stelde ook de eindvoorraad mais bij met 2.540 ton.

Volgens marktonderzoekers is de passiviteit op maisgebied opmerkelijk: er zijn veel signalen dat het verbruik van mais voor de productie van bio-ethanol in de VS sterk aan het toenemen is. De USDA gaat er mogelijk vanuit dat naarmate de prijs voor mais stijgt, bio-ethanolproducenten hun productie naar beneden bij zullen stellen.

De USDA verwacht nog dat de Chinese vleesproducenten volgend jaar meer voergranen zullen afnemen. De Franse bank Société Générale, maar ook andere analisten, speculeren bovendien openlijk over vertragende economische groei in China. De communistische leiders zijn bang dat inflatie kan leiden tot onrust. Banken krijgen daarom beperkingen opgelegd bij het uitlenen van geld.
De Chinese vraag naar granen heeft dit jaar de markt enorm verrast, en kan door de teruglopende economische groei afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.