Akkerbouw

Nieuws 395 x bekeken

Samenwerking BASF en Bayer in plantenveredeling

Monheim – Bayer CropScience en BASF Plant Science gaan samenwerken om nieuwe rijstsoorten te kweken.

Het is voor het eerst dat de beide multinationals samenwerken in de plantenveredeling.

Bayer mag de biotechnologische veredelingstechnieken van BASF gebruiken om de eigen rijstsoort Arize te verbeteren en te vermarkten. Daar betaalt Bayer licenties voor aan BASF. De veredelingsbedrijven hopen in 2020 de eerste vrucht van hun samenwerking op de markt te zetten.

BASF is gespecialiseerd in het ontwikkelen van technieken om gewassen sneller te veredelen, zegt woordvoerder Peter Gräve. ”In onze laboratoria zoeken we naar genen die helpen om de gewassen te verbeteren. Wij verzorgen ook de vergunningverlening die nodig is om veldproeven te doen met de nieuw ontwikkelde gewassen.”

BASF heeft met andere veredelingsbedrijven al eerder dergelijke afspraken gemaakt, zegt Gräve. ”BASF kweekt geen eigen rassen. Wij leveren alleen de technieken die daarvoor nodig zijn.”

Zo heeft BASF deze week een akkoord gesloten met Avebe voor de ontwikkeling van schimmelresistente zetmeelaardappelen die alleen amylopectinezetmeel produceren. Gräve: ”Met Monsanto werken we op deze manier samen voor het ontwikkelen van nieuwe rassen tarwe, mais en koolzaad. Samen met veredelingsbedrijf KWS werken we aan de ontwikkeling van suikerbieten.” Zie akker rechts

Of registreer je om te kunnen reageren.