Akkerbouw

Nieuws 164 x bekeken

Redelijk jaar voor Franse bietentelers

Parijs - De Franse suikerbietenoogst is uitgekomen op 31,3 miljoen ton, zo’n 3.7 miljoen ton minder dan in het vorige seizoen. De totale suikerproductie ligt op 20,3 miljoen ton terwijl daarnaast ook 3,5 miljoen ton ethanol is gefabriceerd.

‘’Dat is een goed resultaat, zeker tegen de achtergrond van een gunstige conjunctuur met stijgende suikerprijzen. Dankzij de lagere productiekosten kan het inkomen voor de telers zich dit jaar op een goed niveau handhaven’’, schrijft de organisatie van Franse bietentelers Confédération Générale des planteurs de Betteraves (CGB) aan de vooravond van haar jaarlijkse congres.

De CGB erkent dat ook in Frankrijk het gemiddeld rendement voor de 26.000 Frans bietentelers lager is uitgekomen dan vorig jaar maar daar staan dan ook lagere input-kosten tegenover. De organisatie tekent daarbij aan dat de telers dit jaar voor het eerst een toeslag van rond de één euro hebben ontvangen voor quota-bieten omdat de suikerprijs hoger lag dan de referentieprijs. De CGB gaat er van uit dat een dergelijke toeslag ook over de oogst van 2010 uitbetaald zal worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.