Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

Rabobank: de weg naar hogere prijzen is hobbelig

Utrecht - Prijzen voor graan en oliezaden volgend jaar zullen stijgen door een grotere vraag vanuit China maar de weg naar hogere prijzen zal zeer hobbelig zijn. Dat schrijft Rabobank Agri Commodity Matrkets Research in hun vooruitblik op 2011. Economisch herstel is fragiel en ieder beetje nieuws kan leiden tot prijsschommelingen.

De hoge prijzen worden vooral veroorzaakt door een groeiende vraag uit China, maar ook door historisch lage voorraden en het weerfenomeen La Niña. La Niña, waarbij warm water voor de kust van Zuid-Amerika naar Oceanië wordt verschoven en vervangen door koud water, ontwikkelt zich het sterkst sinds 50 jaar, aldus de bank. Het weerfenomeen kan de productie in beide gebieden ernstig verstoren.

Op een hoog prijsniveau voor granen en oliezaden stijgen ook de prijzen voor productiemiddelen zoals gewasbeschermindsmiddelen en kunstmest. Het is volgens de onderzoekers goed mogelijk dat deze prijzen dusdanig hard stijgen, dat producenten niet in staat zijn het aanbod aan te passen op de grote vraag. Volgens de bank is sprake van een nieuwe realiteit, waar de recordhoge prijzen van het seizoen 2008/2009 vooral het gevolg was van incidenten.

China importeert volgend jaar mogelijk 8 miljoen ton mais, aldus het rapport. Het land werkt volgens de U.S. Grains Coulcil aan verschepingen vanuit Argentinië. Maïs, soja en koffie bieden volgens de onderzoekers het meeste potentieel voor prijsstijgingen, meer dan tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.