Akkerbouw

Nieuws 221 x bekeken

’Ontwikkeling winterbiet na ontdekking gen binnen handbereik’

Umeå – Onderzoekers van de Zweedse landbouwuniversiteit SLU en biotechnologiebedrijf Syngenta Seeds zien mogelijkheden voor de ontwikkeling van transgene wintersuikerbieten.

De bieten worden gezaaid in het najaar en in de zomer geoogst.

De onderzoekers hebben de genen ontdekt die de bloei van de planten reguleren. Bij suikerbieten regelt niet een gen dit, maar twee. Een gen heeft de functie de bloei tegen te houden. ”Voor tweejarige suikerbieten betekent dit dat ze in hun eerste levensjaar niet kunnen bloeien. Als de gewassen worden blootgesteld aan de winterkou aan het eind van het eerste jaar wordt het bloeiblokkerende gen ’afgesloten’ en kunnen de bieten bloeien in hun tweede levensjaar,” legt onderzoeker Ove Nilsson van het Plant Science Centre van de SLU in Umeå uit.

De opzet is om op basis van deze ontdekking aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een winterbiet die de groei in de vegetatieperiode van voorjaar en zomer voortzet zonder te bloeien.

Winterbieten staan in de gewasveredelingsbranche al lang hoog op de verlanglijst, omdat daarmee de opbrengst met een kwart zou kunnen worden opgekrikt, terwijl ook de rooiperiode kan worden verlengd. Met gangbare verdedeling is het tot dusver niet gelukt om de wens te realiseren

Of registreer je om te kunnen reageren.