Akkerbouw

Nieuws 482 x bekeken

Monsanto in hoger beroep over transgene bieten

St. Louis - Veredelingsbedrijf Monsanto neemt juridische stappen om te zorgen dat zaad van transgene suikerbieten kan worden geproduceerd.

In augustus besliste de Californische rechter Jeffrey White dat telers geen transgene bieten meer mogen zaaien. White vindt dat het ministerie van landbouw (USDA) beter moet onderzoeken welke gevolgen de transgene bieten hebben voor mens, dier en natuur.
Monsanto meent dat de productie van zaad niet onder het verbod valt en heeft toestemming gekregen van het USDA om transgene bieten te zaaien die bedoeld zijn voor de zaadproductie. Rechter White heeft na een klacht van natuurbeschermingsorganisaties geoordeeld dat de ingezaaide transgene bieten moeten worden vernietigd.
Landbouwminister Tom Vilsack vindt de gang van zaken opmerkelijk. “Eén individuele rechter kan in ons rechtssysteem bepalen wat je mag telen op je boerderij.”
In de VS zijn dit jaar ongeveer 440.000 hectare suikerbieten geteeld. Daarvan bestond 95 procent uit de transgene bieten van Monsanto, die resistent zijn gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Bieten leveren ongeveer de helft van alle suiker die de VS produceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.