Akkerbouw

Nieuws 511 x bekeken 4 reacties

Meer graan, lagere prijzen

Buenos Aires - De Graanbeurs van Buenos Aires heeft de verwachting voor de komende tarweoogst van Argentinië met 300.000 ton verhoogd naar 13 miljoen ton. Dit meldt Freek Vossenaar van de landbouwraad. Na twee slechte jaren komt de opbrengst weer in de buurt bij de 14 miljoen ton die aan het begin van de eeuw normaal was in het Zuid-Amerikaanse land.

“Goed nieuws dus voor de graanboeren, maar het is vooral groot ongenoegen dat deze dagen in de sector overheerst”, geeft Vossenaar aan. “De overheid geeft momenteel geen exportvergunningen af en dat is gezien het te verwachten exportoverschot merkwaardig. De gevolgen daarvan zijn groot voor producenten, omdat de binnenlandse marktpartijen rustig achterover leunen en de marktprijs een haast theoretisch begrip wordt.”

De komende week worden acties verwacht in heel het land. Intussen zien de weersvoorspellingen er slecht uit. Er wordt droogte verwacht, wat de inzaai voor het nieuwe seizoen belemmert. “Als de export niet snel geheel geliberaliseerd wordt, zal de animo voor tarwe erg laag liggen.”

Uit de voorraadprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw blijkt dat er meer maïs en graan is dan verwacht. Hierdoor dalen de graanprijzen in Parijs en Chicago. In onder meer Brazilië, Canada, Oekraïne, en Australië wordt meer geproduceerd dan verwacht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  En de prijs maar naar beneden praten. Is het nu zo erg dat de producent (akkerbouwer) iets aan graan verdient ??

 • no-profile-image

  M.p

  Daar moet ik je gelijk geven wij mogen niets verdienen.

 • no-profile-image

  ramon harmes

  nee is helemaal niet erg dat de akkerbouwer goed verdient aan het graan, maar laat de mest afzet prijzen die de veehouder moet betalen dan ook eens op een gewoon niveau, zodat de veehouder ook iets kan verdienen.
  maar hier geld bij de meeste akkerbouwers meer is nooit genoeg, bij afname van een vracht kunstmest krijg je ook geen 500 toe. ik hoop dat jullie hier ook eens goed over nadenken.

 • no-profile-image

  Nadenken moeten we allemaal, Ramon. Het mest"probleem" is een "probleem" dat onze simpele ambtenaartjes er graag inhouden door geen onderscheid te maken tussen de verschillende (organische en anorganische) mineralen. Daardoor worden de processen in de mest ontkend en is men aan het tellen alsof het zakjes knikkers betreft, met alle gevolgen in de praktijk vandien. Zolang we met z'n allen (en dan met name de saldoboeren) onze mond dichthouden over de gevolgen in de praktijk, zolang kunnen de ambtenaartjes doorgaan met hun smerige spelletjes en zolang zullen jij en je collega's jullie blauw betalen aan mestafzet. Mochten we ooit zover komen dat we in dit land het licht gaan zien en de verschillen tussen de mineralen gaan erkennen, dan is het mestprobleem zó van tafel en krijg jij weer geld toe voor je mest. Mest zal dan nl. weer de kwalificatie krijgen die het verdient nl. "waardevol" ipv afvalproduct. Maar helaas zal dit, gezien het lage kennisniveau in dit land, nog wel even duren.

Of registreer je om te kunnen reageren.