Akkerbouw

Nieuws 234 x bekeken 4 reacties

'Maïsprijzen kunnen record aantikken in 2011'

Chicago - De maïsprijzen op de termijnmarkt Chicago stijgen volgend jaar tot recordhoogte. Dat schrijven Goldman Sachs en Rabobank in vooruitzichten op volgend jaar.

De prijzen stijgen door de toenemende vraag naar maïs in China en de groeiende vraag vanuit de Amerikaanse ethanol-industrie.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht dat China het komende jaar 1 miljoen ton maïs zal importeren. Andere bronnen spreken van 3 tot 3,5 miljoen ton. China had dit jaar voor het eerst een grote impact op de maïsmarkt. Het land produceert normaliter voldoende maïs om in de eigen vraag te voldoen maar kwam onverwachts een groot volume tekort.

Volgens Goldman Sachs en Rabobank is deze toenemende vraag niet tijdelijk van aard: China kan eenvoudigweg qua productie de consumptie niet bijbenen. Het beleid van China geldt voor de graanmarkt nu echt als een belangrijke factor.

China lijkt te bewegen richting beleid gericht op de bestrijding van de inflatie, bijvoorbeeld door regels voor kapitaalverschaffing door banken te verscherpen of de rente te verhogen. Hierdoor wordt het geld op de markt beperkt en kan de waarde van de Yuan toenemen, waardoor het voor China goedkoper wordt grondstoffen te importeren.

Volgens specialisten moet de productie van maïs volgend jaar met 17 miljoen ton toenemen of de vraag met 2 procent dalen, om te voorkomen dat de voorraden net als dit jaar verder dalen. Volgens Rabobank bereikt maïs het eerste kwartaal een prijspiek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gesteld dat de rabobank gelijk heeft heeft dat als gevolg dat de handel overgaat naar een ander produkt dan mais waardoor mais een piekprijs naar beneden oplevert en de rest duurder wordt

 • no-profile-image

  Hier geldt net als bij melk, de mais is in samensteling niet verandert. De biologische voedingswaarde is nog net als gisteren en vorige jaar. Dus de waarde stijging is niets anders dan een inflatie, een geld ontwaarding. Net wat banken en regeringen nodig zijn om de >oude< schulden weg te werken met dit >goedkopere< geld. Tevens kunnen de regeringen hun kiezers voorhouden, dat het groei senario is ingezet. Iedere ton product geeft immers een grotere omzet in >geld< te zien. helaas de koopkracht van de bevolking neemt niet echt toe, nu deze stijging zich voor doet bij voedsel.

 • no-profile-image

  J. Buys

  Zien is geloven.

 • no-profile-image

  jksmdittxe

  krdIXV rdwbxjaraedg, [url=http://husieiaycjpa.com/]husieiaycjpa[/url], [link=http://ngkgtxbeqoul.com/]ngkgtxbeqoul[/link], http://bkszfmctbgqf.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.