Akkerbouw

Nieuws 172 x bekeken

Mais en tarwe dit jaar bijna de helft in prijs gestegen

Parijs – De tarweprijs is sinds begin dit jaar met 45 procent gestegen op de termijnmarkt. Mais is 48 procent duurder geworden en voor de sojatermijncontracten wordt nu 30 procent meer betaald dan begin januari.

Dat heeft het Franse marktbureau Agritel berekend. Tarwe noteerde dinsdagavond in Parijs €252,50 per ton. Mais kost bijna 230 euro. Op de termijnmarkt in Chicago noteerde soja $13,76 per bushel (385 euro per ton).

Agritel verwacht dat de noteringen verder stijgen. Dat komt vooral door de langdurige droogte in Argentinië. ”Mais komt nu in bloei in Argentinië. Dat is een kritieke periode voor de kolfzetting. De verwachting is dat het zeker nog tien dagen droog blijft daar. Handelaren verwachten een daling van de Argentijnse maisproductie. Dat wordt niet volledig gecompenseerd door de groei van het maisareaal in de VS.”

Ook de koolzaadprijs profiteert van de droogte in Argentinië. Door het watertekort dreigt het land minder soja te produceren. Daardoor daalt de beschikbaarheid van sojaolie. Bovendien stijgt de prijs van aardolie, waardoor plantaardige olie interessanter is voor brandstoffabrikanten.

Het analysebureau Oil World verwacht dat Argentinië volgend jaar 21 procent minder sojabonen oogst. Door de droogte krimpt het areaal sojabonen met 200.000 hectare naar 18,5 miljoen hectare.

Deze week steeg op de termijnmarkt in Parijs de termijnnotering voor koolzaad voor levering februari boven het niveau van 500 euro per ton. Dat is sinds 2008 niet voorgekomen. Ook de palmolieprijs stijgt. Op de termijnmarkt in Maleisië bereikte de notering de hoogste stand in 33 maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.