Akkerbouw

Nieuws 506 x bekeken

Graanvoorraad EU naar dieptepunt

Brussel – De EU heeft aan het eind van dit seizoen een voorraad graan die 6,1 weken verbruik kan overbruggen.

Deze stocks-to-use ratio daalt naar het laagste niveau ooit in de EU.

Aan het begin van dit graanseizoen op 1 juli was de voorraad groot genoeg om 10,3 weken verbruik te overbruggen. Dat blijkt uit de graanbalans 2010/2011 die de Europese Commissie heeft gepubliceerd. Aan het eind van dit seizoen (30 juni 2011) heeft de EU nog een graanvoorraad van 33,7 miljoen ton, schat het Productschap Akkerbouw. Dat is nog minder dan de 44,3 miljoen ton graan die eind juni 2008 op voorraad lag, terwijl de EU in seizoen 2007/2008 een zeer slechte oogst achter de rug had.

De Commissie gaat in de graanbalans uit van een oogst van 274,5 miljoen ton graan. Het verbruik komt op 275,5 miljoen ton. Omdat de EU veel meer graan exporteert dan importeert krimpen de voorraden sterk.

De verhouding tussen voorraad en verbruik is in de EU niet eerder zo laag geweest, zegt een woordvoerder van het productschap. "En Brussel heeft minder instrumenten om hierop te reageren. In 2007 lag er ruim 12 miljoen ton graan in interventie. Nu is dat nog zo’n 4,8 miljoen ton."

De krapte op de EU-markt ontstaat omdat de wereldmarkt veel tarwe en gerst koopt in de EU, omdat het aanbod elders in de wereld tegenvalt. De export blijft voorlopig doorgaan, verwacht de woordvoeder. "Egypte koopt 180.000 ton Franse tarwe. Bangladesh heeft 180.000 ton Duitse tarwe besteld. Ondanks de stijging van de graanprijzen blijft de EU concurrerend op de wereldmarkt."

Bovendien zijn de vooruitzichten voor seizoen 2011/2012 minder gunstig dan in voorjaar 2008, zegt de woordvoerder. "In de VS en de EU staat de tarwe er slechter voor. Australië wordt geplaagd door regen. Rusland keert ook volgend seizoen waarschijnlijk niet terug op de wereldmarkt, terwijl het graanverbruik stijgt. Er is een recordoogst nodig om volgend seizoen een graantekort te voorkomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.