Akkerbouw

Nieuws 217 x bekeken

FVO: Bulgarije moet beter controleren op bacterieziekten

Brussel – Bulgarije heeft de fytosanitaire keuring van aardappelen op orde. Het schort alleen nog aan de controle op bacterieziekten, concludeert de EU-voedselautoriteit FVO.

De FVO heeft in juni het fytosanitaire toezicht op aardappelen gecontroleerd in Bulgarije. De voedselautoriteit concludeert dat de plantenziektenkundige dienst goed gestructureerd is. ”Er is een duidelijke scheiding van taken en de keurmeesters zijn deskundig”, schrijft de FVO in het inspectierapport.

Alleen het toezicht op bacterieziekten in aardappelen loopt niet goed, meldt de FVO. ”De resultaten van de analyses door de laboratoria komen traag beschikbaar. Daardoor is het niet mogelijk op tijd maatregelen te treffen als een bacterieziekte wordt gevonden in aardappelen.”

Volgens de FVO komt ringrot officieel weinig voor in Bulgarije. ”Maar er zijn weinig aardappeltelers officieel geregistreerd. Het kan zijn dat daardoor niet genoeg wordt onderzocht op ringrot.”

Of registreer je om te kunnen reageren.