Akkerbouw

Nieuws 264 x bekeken

Exporteisen aardappelen naar Rusland aangescherpt

Wageningen – De VWA heeft de bemonsteringsregels voor de aardappelexport naar Rusland aangescherpt. Grondmonsters moeten vanaf maandag worden genomen in gereedstaand product. Monsters uit de aardappelbox bij de teler volstaan niet meer.

Bedrijven die weinig opslagruimte hebben, mogen de aardappelen wel verschepen naar de haven. Maar de aardappelen mogen pas worden ingeladen in het schip als de uitslag van het grondmonster bekend is.

De VWA heeft hier toe besloten om de Russen meer zekerheid te bieden dat in de grond die aan de aardappelen hangt geen cystenaaltjes zitten, zegt Frans Janssen, sectormanager Akkerbouw bij de VWA. ”Daarom gaan we monsters nemen in gereedstaand product. Dan geef je meer zekerheid dan wanneer de monsters zijn genomen in de bewaarplaats bij de teler.”

Vorige maand vond de Russische voedselautoriteit in een aantal partijen aardappelen uit België, Nederland en Frankrijk het aaltje Globodera rostochiensis, dat aardappelmoeheid veroorzaakt. De export vanuit België naar Rusland is daarop enige tijd stilgelegd. De hoge aardappelprijs wordt momenteel sterk ondersteund door een grote export naar Rusland.

Een aardappelhandelaar in het zuiden van het land vindt de aanscherping terecht. ”We moeten de export naar Rusland openhouden. Het is logistiek wel lastiger als je weinig opslagruimte hebt. Bij een positieve uitslag moet je de aardappelen weer terug halen uit de haven naar je bedrijf.”

Of registreer je om te kunnen reageren.