Akkerbouw

Nieuws 193 x bekeken 1 reactie

Doorbraak in meeldauw-onderzoek

Londen - De genen van de schimmel die echte meeldauw veroorzaken zijn in kaart gebracht. Daarmee kunnen nieuwe technieken worden ontwikkeld om gewassen, zoals gerst, tegen besmetting te beschermen.

Het onderzoek is uitgevoerd door een internationale groep van wetenschappers, die haar bevindingen publiceren in wetenschappelijk tijdschrift Science. Aan het onderzoek is ook meegewerkt door wetenschappers van Wageningen Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.

Pietro Spanu van het Department of Life Sciences van de Imperial College Londen legt uit dat de Blumeria-bacterie beschikt over zogenoemde transposonen, die de aangetaste plant in verwarring brengen. Door de transposonen blijft de ziekte min of meer onopgemerkt door de plant.

Meeldauw heeft in de loop van de tijd het vermogen om voor de plant vervelende stoffen te maken, zien afnemen. Toch bleef de schimmel zijn destructieve werking behouden. Gevolg van die evolutie is dat meeldauw zich specialiseert in één gewas, maar dat dat gewas minder snel in staat is om zich te weren.

Nu de genenkaart bekend is, kan sneller worden vastgesteld hoe de schimmel zich aan zijn omgeving aanpast. Om meeldauw te bestrijden worden schimmelbstrijders, genetisch gemodificeerde rassen en gewasrotatie ingezet. De schimmel weet zich echter steeds aan te passen.

Meeldauw tast niet alleen granen aan, maar ook fruit en groente.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Braakman

    Ten onrechte is in dit bericht geschreven dat echte meeldauw een bacterie is. Het gaat om een schimmel.

Of registreer je om te kunnen reageren.