Akkerbouw

Nieuws 182 x bekeken

Deense aardappeltelersbond voor de rechter door prijsafspraken

Kopenhagen – De Deense aardappeltelersorganisatie Danske Kartoffelproducentforeningen wordt door het openbaar ministerie alsnog voor de rechter gedaagd op beschuldiging van ongeoorloofde prijsafspraken in 2009.

De voorzitter van de telersorganisatie riep de leden oktober vorig jaar op de nog niet gerooide aardappels in de grond te laten zitten. Ook riep hij op een bodemprijs te hanteren van 15 euro per 100 kilo in de resterende weken van het jaar en 17,50 euro na de jaarwisseling.

Deze oproep werd gedaan op een crisisbijeenkomst. De kartelwaakhond ging op basis daarvan over tot aangifte bij de politie, die de zaak sindsdien in onderzoek heeft gehad. De telersorganisatie ontkent dat er sprake is geweest van afspraken. ”Het ging erom aan te geven met welk prijsniveau nog wat verdiend kon worden,” legt zij uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.