Akkerbouw

Nieuws 357 x bekeken

BUI: bruto meer zaaiuien dan vorig jaar, netto minder

Den Haag - Nederland heeft dit jaar 1,29 miljoen ton uien geproduceerd. Dat is iets meer dan de 1,22 miljoen ton die vorig jaar is geoogst.

Volgens een enquête van het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw is dit jaar 22.097 hectare zaaiuien geteeld. Vorig jaar was dat 19.356 hectare. De telers hebben dit jaar ongeveer 59 ton per hectare zaaiuien geoogst. Dat is bijna 8 procent minder dan vorig jaar, toen de hectareopbrengst uitkwam op 64 ton per hectare. Volgens BUI hebben 2.868 akkerbouwers uien geteeld. Dat is een groei van 8 procent.

De 320 telers die hebben meegedaan aan de enquête verwachten een uitval van 10 procent. Van oogst 2007 is bijna 7 procent uitgevallen. Ongeveer 3,5 procent van het areaal is niet geoogst, voor het merendeel onder de grote rivieren, meldt het BUI. “Daarmee komt de geoogste netto-opbrengst, na uitval, op de peildatum van 15 november iets lager uit dan vorig jaar.”
De telers hadden half november 31 procent van de uien afgeleverd. Dat komt overeen met 400.000 ton. Vorig jaar half november was 420.000 ton afgeleverd. “De helft van alle telers heeft nog helemaal geen uien afgeleverd.”

Volgens het BUI is ongeveer 570.000 ton zaaiuien al verkocht en deels geleverd. Vorig jaar was dat op de peildatum 610.000 ton. “Ruim driekwart van alle bedrijven met zaaiuien beschikt nog over vrije uien. Vorig jaar was dat ruim 65 procent.”
Het BUI voert half februari een nieuwe voorraadmeting uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.