Akkerbouw

Nieuws 217 x bekeken

Avebe en BASF werken samen aan amylopectinezetmeelaardappelen

Foxhol - Avebe en BASF Plant Science gaan samen werken aan genetisch geoptimaliseerde amylopectinezetmeelaardappelen.

Het doel is een duurzamer productie van zetmeelaardappelen en het daaruit verkregen zetmeel. De twee bedrijven willen schimmelresistente amylopectinezetmeelaardappelen ontwikkelen voor de Europese telers. Het eerste gezamenlijke project van aardappelzetmeelproducent Avebe en het plantenbiotechnologiebedrijf BASF Plant Science is een phythophtoraresistente amylopectine-aardappel. De bedrijven verwachten de eerste rassen rond 2019. Financiële details van de samenwerking zijn niet bekendgemaakt.

"Innovatie is van het grootste belang voor Avebe en is een wezenlijk onderdeel van onze strategie", zegt Gerben Meursing, commercieel directeur bij Avebe. "Biotechnologie biedt nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van gewassen met een betere samenstelling en hoger zetmeelgehalte die tevens resistent zijn tegen ziekten. Hogere opbrengsten per hectare en een betere controle van aardappelziektes leiden tot een duurzamer productie van zetmeelaardappelen en het daaruit verkregen zetmeel."

Beide ondernemingen brengen hun kennis op het gebied van de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde amylopectine-aardappelrassen in; BASF op het gebied van goedkeuringsprocedures en Avebe voor wat betreft de teelt en toepassing van het zetmeel.

Conventionele aardappelen bevatten zowel amylose- als amylopectinezetmeel. In veel technische toepassingen, zoals in de papier- en textielindustrie, is alleen het amylopectinezetmeel van belang. Nadat het gen voor de productie van amylose is geblokkeerd, produceert de amylopectinezetmeelaardappel alleen nog amylopectinezetmeel. Zo wordt het gebruik van hulpbronnen, energie en kosten gereduceerd.

Resistentie tegen belangrijke aardappelziekten zoals phytophthora leidt tot verdere kostenverlaging bij de productie van amylopectinezetmeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.