Akkerbouw

Nieuws 183 x bekeken

Afrika kan zichzelf binnen één generatie voeden

Cancún - Afrika kan zichzelf binnen één generatie voeden, zo blijkt uit een studie onder leiding van Calestous Juma van Harvard University.

Zelfs klimaatverandering hoeft volgens de studie geen beperkende factor te zijn. Volgens Juma zijn vooral grote investeringen in landbouwtechnologie nodig, in plaats van ander handelsbeleid of uitgebreide voedselhulp.
De mogelijkheden om gewassen te telen in gebieden die erg droog of juist erg nat zijn, kunnen volgens Juma relatief eenvoudig worden uitgebreid met genetische modificatie. Volgens de studie, waaraan wetenschappers uit de hele wereld meewerkten, is de ontwikkeling van de landbouw essentieel voor de ontwikkeling van de economie, een feit dat laatstelijk ook erkend wordt door de Wereldbank en het IMF. Circa 70 procent van alle Afrikanen werkt in de landbouw. Niettemin zijn 250 miljoen mensen, een kwart van de totale bevolking, ondervoed. Het aantal ondervoede Afrikanen is met 100 miljoen toegenomen in de laatste 20 jaar. Juma pleit voor een grotere rol voor lokale leiders in het landbouwbeleid. Het kan volgens Juma niet zo zijn dat donorlanden die de lokale situatie onvoldoende kennen, of leiders in het leger, het beleid domineren.

Of registreer je om te kunnen reageren.