Akkerbouw

Nieuws 204 x bekeken

‘Achterstand in geïntegreerde gewasbescherming’

Wageningen - In de akkerbouw moet nog veel gebeuren aan geïntegreerde gewasbescherming. Terwijl de EU een richtlijn heeft opgesteld die lidstaten verplicht om geïntegreerde gewasbescherming te bevorderen.

Themaleider Piet Boonekamp van het onderzoeksprogramma Plantgezondheid stelt dat de akkerbouw het gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft verlaagd. “In het Convenant Gewasbescherming is afgesproken dat eind 2011 de milieudruk met 95 procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1998. Het lijkt erop dat de akkerbouw die doelstelling haalt. Dat komt omdat er nieuwe middelen zijn die het milieu minder belasten. Ook is de spuittechniek verbeterd en zijn er spuitvrije zones ingesteld.”

Ook beslissingsondersteunende systemen helpen de akkerbouwer om op het juiste moment de juiste hoeveelheid middel te spuiten. Boonekamp: “Maar daar maken nog te weinig akkerbouwers gebruik van. Die spuiten liever volgens de kalender.”

Volgens Boonekamp kan de toepassing van geïntegreerde gewasbescherming in de akkerbouw worden gestimuleerd. “We moeten meer systemen ontwikkelen die zijn toegesneden op de praktijk. We hebben meer kennis nodig over ziekten en plagen. Vooral het bestrijden van bodemziekten is nog lastig. En het monitoren van gewassen tijdens het groeiseizoen kan beter. Over de relatie tussen schade en ziekteverwekkers valt nog veel te leren.”

Ook de producenten van bestrijdingsmiddelen hebben baat bij geïntegreerde gewasbescherming, zegt Boonekamp. “Veel middelen zijn gebaseerd op hetzelfde werkingsmechanisme. Door een geïntegreerde bestrijding voorkom je resistentievorming. Dan gaan middelen langer mee.”
In de glasgroenteteelt en de fruitteelt zijn de telers veel verder met de toepassing van geïntegreerde gewasbescherming, constateert Boonekamp. “Dat komt doordat de afnemers van groenten en fruit strenge eisen stellen aan residuen. Veel akkerbouwproducten worden eerst verwerkt voor ze in de winkel terecht komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.