Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

'Aardappelmarkt ziet er goed uit'

De omzet van Agrico bleef het afgelopen boekjaar stabiel. De handel in pootaardappelen was beter dan verwacht.

Die van frites- en tafelaardappelen viel tegen. Commercieel directeur Jan van Hoogen is positief over boekjaar 2010/2011. "De markt ziet er goed uit."

Hoe kijkt u terug op het afgelopen boekjaar 2009/2010?
"De export van pootgoed is meegevallen, dankzij de grote vraag uit Noord-Afrika en Oost-Europa. Daardoor waren de prijzen hoger dan verwacht. Frites- en tafelaardappelen brachten minder op dan in andere jaren."

Agrico heeft meer directe kosten gemaakt. Hoe komt dat?
"We hebben veel meer pootaardappelen buiten de EU verkocht. Overzee wordt vaak franco geleverd. Het maakt wat kosten betreft nogal wat uit of je voor eigen rekening pootgoed naar Egypte brengt of dat een Spanjaard het hier komt halen."

Agrico wilde altijd groeien in het buitenland. Dat pad lijkt verlaten. Waarom?
"In 2006 hebben we in onze strategie vastgelegd dat we de krimp van het pootgoedareaal in Nederland opvangen met groei in het buitenland. Maar Agrico heeft het pootgoedareaal in Nederland op peil kunnen houden. Dus is groei van het buitenlandse pootgoedareaal niet nodig."

Blijft het pootgoedareaal op peil volgend jaar?
"Voor 2011 krijgen we ons areaal opnieuw gemakkelijk vol."

Wat verwacht u van het lopende boekjaar 2010/2011?
"De aardappelmarkt ziet er goed uit. Door het extreme groeiseizoen blijven de hectareopbrengsten in heel Europa achter bij andere jaren. De prijzen voor consumptieaardappelen zijn hoog. Als aan consumptieaardappelen geld wordt verdiend, wordt ook meer geïnvesteerd in pootgoed. Maar er is dit jaar opnieuw veel pootgoed geoogst. We hebben een recordexport nodig om alles verkocht te krijgen, terwijl de telers veel werk moeten verzetten om alle grond van de aardappelen te krijgen, door ze twee keer te sorteren. Gelukkig loopt de afzet van pootgoed naar Noord-Afrika opnieuw goed. Behalve naar Algerije. Dat land heeft vorig boekjaar zoveel pootgoed gekocht, dat het nu een overschot aan aardappelen heeft."

Heeft de overgang van de handel in fritesaardappelen naar Aviko Potato al gevolgen voor dit lopende boekjaar 2010/2011?
"Nee. Agrico verhandelt de vrije fritesaardappelen van de oogst van dit jaar nog zelf. Pas in boekjaar 2011/2012 heeft de overgang gevolgen voor Agrico."

Of registreer je om te kunnen reageren.