Akkerbouw

Nieuws 536 x bekeken

Bladrammenas lijkt aangetast door aaltjes

De bladrammenas staat er op een aantal percelen op lichtere grond niet goed voor, meldt DLV Plant.

Het lijkt om een aantasting van trichodorusaaltjes te gaan.

"Gezien de weersomstandigheden deze herfst gaat de eerste gedachte uit naar structuurproblemen", aldus het adviesbureau. Mogelijke oorzaken zijn grondbewerking onder te natte omstandigheden, forse hoeveelheden neerslag op nog onbedekte grond en dat er te lang water heeft gestaan op delen van het perceel.

DLV Plant concludeerde na nadere inspectie dat er relatief veel percelen te vinden zijn waar de wortels van de bladrammenasplanten dezelfde verschijnselen vertonen als suikerbieten bij aantasting door trichodorusaaltjes.

Deze percelen staan over het algemeen onregelmatig. Het gros van de bijwortels blijft bovenin en groeit bossig. Daarnaast is de penwortel soms gebogen of gesplitst. Trichodorusaaltjes veroorzaken de meeste schade als gewassen klein zijn. De combinatie met het vochtige najaar heeft voor een gevaarlijke combinatie gezorgd, denkt DLV Plant. "Ondanks dat bladrammenas bekend staat als weinig gevoelig."

Het is belangrijk om te achterhalen waarom een gewas niet goed groeit, adviseert DLV Plant. De wortelsymptomen zijn een eerste toets, een monster kan aanvullende informatie geven. "We raden telers aan om met bemonsteren te wachten tot januari of februari."

Of registreer je om te kunnen reageren.