Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Zeeuws voorjaarswerk komt goed op gang

Zeeuwse akkerbouwers konden halverwege vorige week weer verder met het voorjaarswerk. Uien en suikerbieten zijn volop gezaaid, de laatste plantuien gaan in de grond en de eerste aardappelen worden gepoot.

Desondanks valt de insporing van de trekker mee.

Medewerker Lennert den Otter vult de zaadbakjes bij. Op basis van een taakkaart varieert de zaaimachine de zaaiafstand. Voor Den Otter is het voor het eerst dat hij hiermee werkt en dat valt hem in de praktijk erg mee.

Terwijl de bieten worden gezaaid, legt Den Hartog een ander perceel klaar voor het zaaien van uien. Dat de bovengrond droog is, laten de trekker banden goed zien.

Leonard den Hartog onderschrijft dat de omstandigheden niet optimaal zijn. Doordat het vrijwel constant nat bleef zitten we nu met een bodem die eigenlijk nog niet geschikt is om in te werken. Maar het loopt naar het einde van april en volgende week wordt weer regen verwacht.

Ook kon met de sleepslang mest worden uit gereden. Mestdistribiteur Houmes uit Aagtekerke rijdt bij Kamperland varkensmest uit op een perceel bestemd voor aardappel.

De mest gaat goed de grond in. Hierna wordt nog met bouwvoorlichter de grond bewerkt voor de aardappelen worden geplant.

Het is de eerste keer sinds een week of vier dat weer mest over bouwland kan worden uit gereden. In wintertarwe is in de tussentijd wel mest uitgereden.

De eerste aardappelen gingen de grond in. Hier plant Johan Rentmeester bij Brouwershaven 3 hectare Musica.

Het perceel is in het najaar geploegd en nu met rotoreg klaargelegd. In deze niet al te zware en wat hogere grond gaat het poten zonder problemen.

De voorraadbak wordt weer gevuld. Rentmeester geeft aanwijzingen aan de chauffeur die de kieper bedient.

Voor de volgende werkgang wordt nog even de plantdiepte gecontroleerd.

Loonbedrijf Van de Velde zaait suikerbieten voor Den Hartog in Kerkwerve.

Bart van der Wekken van Thes-Agro in Burgh-Haamstede bewerkt een perceel waar meteen daarna uien worden gezaaid. - Foto's: Anton Dingemanse

Het is alweer een tijd geleden, maar het stuifde bij de akkerwerkzaamheden. Met Lemken Kompaktor wordt het veld geschikt gemaakt voor het zaaien.

Het perceel is in het najaar geploegd en daarna geëgaliseerd met een zelf gebouwd sleepbord.

Het resultaat is een licht kluitige bovenlaag. Een prima zaaibed voor de uien.

Zeeuws voorjaarswerk komt goed op gang

Loonbedrijf Van de Velde uit Kerkwerve neemt het zaaiwerk voor zijn rekening. Hier wordt het ras Motion gezaaid.

Medewerker Martijn Wagenmaker vult de zaadbakjes bij.

Maatschap Manni in Ouwerkerk plant nog een perceel Sturon plantuien. Dit jaar kenmerkt zich door een lange plantperiode van 2de jaars plantuien, de 1ste uien zijn februari al geplant, terwijl de laatste eind april pas geplant de grond in gaan.

Met de heftruck wordt weer een kist in de planter geleegd.

Dat de ondergrond toch nog nat is laat deze plek in het net gezaaide deel wel zien.

Beheer
WP Admin