In vitro vermeerdering aardappel nog sneller AkkerbouwFoto

In vitro vermeerdering aardappel nog sneller

Snelle vermeerdering van aardappelen begint bij in vitro vermeerdering. Vitro Plus in Haamstede (Zld.) ontwikkelt een snelle en efficiënte methode om nieuwe plantjes op te kweken.

De groeitijd voor varens is met 20 weken beduidend langer dan voor aardappel. Deze varentjes zijn zover ontwikkeld dat ze op transport kunnen. Om het microklimaat niet te vestoren blijven de trays dicht.

Voor het vermeerderen van aardappelrassen wordt steeds gezocht naar efficiënte methoden om miniknollen te produceren. Bekend is de in vitro methode vanuit weefsel. Om te kijken hoe deze methode nog geoptimaliseerd kan worden, heeft handelshuis HZPC bij het bedrijf Vitro Plus uit het Zeeuwse Haamstede op Schouwen een proef uitgezet. Dit bedrijf legt zich vanaf 1990 toe op het onder zeer geconditioneerde omstandigheden in vitro kweken van gewassen. Deze aardappelplantjes zijn groot genoeg om uitgeplant te worden voor productie van miniknollen. - Foto's: Anton Dingemanse

Vier weken nadat de in vitro plantjes in de grond gezet zijn, is de plug al goed doorworteld.

Het verschil tussen uit weefsel gekweekte en gezaaide plantjes. De gekloonde plantjes, links, laten een veel homogener beeld zien dan de gezaaide plantjes, rechts. Het gekloonde materiaal is in tegenstelling tot een gezaaide aardappel raszuiver.

Vitroplus kweekt in flinke klimaatkamers onder specifieke ledverlichting de gewassen in verticaalteelt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van afzonderlijke lampjes. Om een goede lichtmenging te krijgen, is een bepaalde minimumafstand tussen lichtbron en gewas nodig.

Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van ledpanelen die een kleinere afstand tussen lamp en gewas mogelijk maken. Hiermee kan ruimte bespaard worden.

In deze ledpanelen wordt het licht van het benodigde deel van het spectrum inwendig verstrooid zodat het uittredende licht al meteen de gewenste menging heeft en zo op 9 centimeter boven het gewas aangebracht kan worden.

Een grafische voorstelling van de gebruikte spectrale delen van het zichtbare licht. Voor de meeste planten zijn alleen blauw, met spectrale golflengte rond 460 nanometer, en rood rond 660 nanometer van belang. Deze twee lichtkleuren vullen elkaar aan. Alleen blauw geeft een kort en klein gewas en met alleen rood ontwikkeld zich een lang slap gewas.

Deze door Bevers Innovations uit Zierikzee ontwikkelde ledpanelen zijn in principe overal toepasbaar. Hier hangt als proef een paneel onder een werkbank met daaronder kroppen sla. Elke krop sla staat vanaf plantstadium in een eigen flexibele container met als groeimedium water met nutriënten. Ook dit is een innovatie van Vitroplus.

In een tweede vestiging zijn twee klimaatkamers gerealiseerd. Deze klimaatkamers zijn voorzien van drukwanden en hier worden alleen ledpanelen toegepast. De capaciteit per kamer is fors. Er kunnen tegelijkertijd 6 miljoen plantjes worden opgekweekt. Voor aardappel met een groeicyclus van 4 weken betekent dit dat er jaarlijks 78 miljoen aardappelplantjes in vitro gekweekt kunnen worden.

Tijdens een koffiepauze neemt oprichter John Bijl nog wat data door. Ooit op zijn slaapkamer begonnen met het in vitro kweken van varens geeft hij nu leiding aan een bedrijf dat jaarlijks 26 miljoen varens over de hele wereld exporteert.

Voor de in vitro kweek worden de bruikbare delen van een aardappelplantje losgesneden. De best bruikbare delen zijn een stukje stengel met bladoksel. Het blad zelf wordt verwijderd.

De stukjes stengel worden voor een proef rechtop in agar-agar gezet. Voor de commerciële teelt gaan ze meteen in miniplug trays voorzien van voeding. De handelingen bij commerciële teelt zijn in hoge mate geautomatiseerd.

Het is duidelijk dat het microklimaat in de tray een hoge luchtvochtigheid heeft, zoals te zien bij deze aardappelplantjes. De temperatuur kan wel wat schommelen, maar de luchtvochtigheid moet op peil blijven. De kans op infectie van de plantjes is door de afdichting tot een minimum beperkt.

Na enige tijd krijgen de plantjes extra voeding en worden de trays dichtgeseald, rechts achter. Op de voorgrond plaatst een medewerkster de gesealde trays in de mobiele rekken waarin op elke etage ledpanelen zijn gemonteerd. De volle rekken gaan naar de klimaatkamer waar de stekker in het stopcontact gaat, en dan: groeien maar.

De trays met varentjes staan in dozen verpakt klaar om verzonden te worden. In dit geval een partij voor Australië.

Beheer
WP Admin