Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Rasseninformatie en planttechniek op demodagen

Juli is de maand dat de plantuienoogst op gang komt. Reden voor handelshuis PPA-Group en zaadbedrijf De Groot en Slot om demodagen te organiseren.

Het kenmerk van deze planter is de plantschijf. In principe werkt deze machine vergelijkbaar met een schijvenzaaimachine. Deze machine is uitgerust met een dubbele plantschijf. De vijftien demo's zijn elk geplant met de Kramer Broch planter en met Wifo Koningsplanter.

Na de info-ochtend gaat de Pottinger Vitasem 302 ADD plantcombinatie weer naar een volgende bestemming.

De kwaliteit van de uien is goed, maar door de droogte zijn ze aan de kleine kant. Hier een indruk van het ras Red Light.

Naast het bespreken van de bestaande rassen is ook aandacht besteed aan nieuwe rassen.

De plantdatum van deze demo`s was 29 maart en ze zijn bemest met 160 kilo stikstof per hectare, verdeeld in twee giften. De demo's op deze zwaardere grond zijn niet beregend.

Het resultaat van Wifo Koningsplanter. Beide voorbeelden zijn van het ras Jagro.

Dat een dubbele rij is geplant, laat deze foto goed zien. De uien hebben onderling meer ruimte.

Ook op deze velden is geplant met de Kramer Broch pneumatische planter. Hier worden belangstellenden bijgepraat over de machine.

Een paar dagen later is bij de Groot en Slot plantui-demovelden bij Lewedorp in Zeeland een demo-ochtend gehouden. Vanuit de tent was er een goed uitzicht op de velden. Hier stonden stands van onder andere Van Iperen, Bayer en Monie.

Opmerkelijk is ook de stand van het gewas. Links, regulier geplant, is het gewas al aan het strijken terwijl rechts, met Kramer Broch geplant, de pijpjes nog goeddeels rechtop staan.

Ter vergelijking is hetzelfde ras met reguliere planter geplant. Deze staan onregelmatiger.

Met een pneumatische Kramer Broch schijvenplanter is een vergelijkingsproef aangelegd. Hier zijn met een schijf 20 tot 22 uitjes per strekkende meter geplant.

Het kenmerk van deze Koningsplanter is het element met trilplaat en het daarlangs lopende bandje dat de uitjes naar de egelband transporteert. De egelband verdeelt de uitjes en houdt ze vast om ze uiteindelijk vlak boven het plantspoor te laten vallen.

Buitenlandse bezoekers worden hier geïnformeerd over de Wifo Koningsplanter.

Op het plein waren naast de stands van zaadhuizen, bewaartechniek en monitoring ook enkele plantmachines te zien. Hier een detail van de Deltaplanter. Op de achtergrond een groep die een rondleiding krijgt.

Een ras met specifieke eigenschappen is Contado van Hazera. Dit ras heeft door zijn hoog drogestofgehalte, van 16%, een goede bewaar- en exportkwaliteit.

De resultaten van de proefvelden waren ook op het standhoudersplein te zien. Op een kar lagen alle tien geteelde rassen zodat de bezoekers zich meteen een beeld konden vormen.

De rondleidingen waren niet gepland, maar werden gehouden wanneer bezoekers er aan toe waren. De ruime opzet geeft een goede basis voor een vergelijking. De velden zijn op 18 maart geplant en bemest met Urean en KAS. Daarnaast is deze lichte zavelgrond vier keer beregend.

Voor de demo zijn tien rassen geteeld, elk op een praktijkveld van 1 hectare groot om zodoende een goede indruk te krijgen van hoe een ras in de praktijk onder gelijke omstandigheden presteert. Deze foto laat duidelijk een verschil in raskenmerken zien. De Lombardi links rijpt eerder af dan de Setton rechts.

PPA-Group en Top Onions organiseerden in Oudenhoorn (Z.-H) een demomiddag vroege plantuien. Foto's: Anton Dingemanse

Beheer
WP Admin